76 - TONZO CLASSIC - yerba mate - 0,5kg
Wysyłka 2-5 w dni robocze
Darmowa dostawa od 49 zł
Puszka GRATIS od 89 zł
Co wyróżnia yerba mate Tonzo Classic?
Przenieście się z nami do brazylijskiej dżungli! Uważajcie – trzeba tu zachować szczególną czujność i trzeźwość umysłu. Nie możecie sobie pozwolić na chwilę nieuwagi – wokół czai się mnóstwo niebezpieczeństw. Miejcie uszy i oczy szeroko otwarte!
Zastanawialiście się kiedyś, jak mieszkańcy tropikalnych lasów zachowują spokój, gdy wokół czyha na nich tyle zagrożeń? Oczywiście piękne krajobrazy z pewnością łagodzą ukąszenia dzikich zwierząt, ale nie udaremniają ich. Sekret amazońskich plemion to tajemniczy napój.
Yerba mate klasyczna Tonzo Classic to tradycja tradycji! Napar przyrządzany z liści ostrokrzewu paragwajskiego jest szczególnie popularny w Argentynie, Paragwaju, Urugwaju i Brazylii. Jak powstaje? Liście i gałązki zbiera się, w drugiej kolejności praży nad ogniem, następnie suszy i dzieli na mniejsze części. Co ważne – i liście, i gałązki. Proporcje tych dwóch składników warunkują siłę naparu. Elaborada zawiera około 30% łodyżek, z kolei despalada – dużo mocniejsza – nie więcej niż 10%. Najbardziej poszukiwana jest yerba, która składa się prawie w 100% z zielonych listków, rosnących na czubkach 20-metrowych drzew.
Yerba mate klasyczna despalada Tonzo Classic posiada spokojny, łagodny, świeży aromat. Trawiasty posmak, charakterystyczny dla tego typu naparów, świetnie skomponuje się z różnymi dodatkami: świeżymi owocami, odrobiną cytryny czy limonki.
• kraj pochodzenia: Brazylia
Cena za 1 kg
49,80 zł
Składniki
yerba mate 100%
Wartość odżywcza w 100 g
---Zalecany sposób parzenia
Tradycyjnie yerba mate podaje się w naczynkach zwanych kalabasse lub matero, wykonanych z drewna, ceramiki lub tykwy oraz pije przez bombillę. Zgodnie ze sztuką, najpierw wsypujemy yerbę do ok. ½ - ¾ wysokości naczynia, w zależności jak mocny napar preferujemy (początkującym zalecamy mniejszą ilość). Następnie przechylamy naczynie o ok. 45° i potrząsamy nim delikatnie parę razy, tak aby susz dobrze się ułożył. Wkładamy bombillę w miejsce powstałego zagłębienia, po czym zalewamy do pełna wodą o temperaturze 70-80°C. Tak przygotowaną yerbę możemy zalewać do 7 razy – dopóki nam smakuje.
WAŻNE! Nie mieszaj naparu bombillą, żeby jej nie zatkać. Długie trzymanie zalanego suszu nie jest wskazane. Im dłużej yerba się parzy, tym jest mocniejsza, ciemniejsza i z dużą ilości goryczki.
Jeśli jeszcze nie masz matero i bombilli, nie przejmuj się – możesz przygotować swoją yerbę jak herbatę. Do parzenia dobrze sprawdzą się papierowe filtry. Powszechnie też przygotowuje się yerbę na zimno – terere, czyli mate zalaną zimną wodą, często z dodatkiem soku owocowego i lodu.