82 - TONZO BERRY - yerba mate - 0,5kg
Wysyłka 2-5 w dni robocze
Darmowa dostawa od 49 zł
Puszka GRATIS od 89 zł
Co wyróżnia yerba mate Tonzo Berry?
W połowie XVII wieku yerba mate (inaczej susz liści i patyczków ostrokrzewu paragwajskiego) została odkryta dla świata. Jezuiccy misjonarze spotkali wtedy plemię Guarani, które żuło liście ostrokrzewu, niwelując tym samym uczucie zmęczenia i łagodząc głód. Jakiś czas później yerba mate stała się narodowym napojem Paragwaju, Argentyny, Urugwaju i Brazylii.
„Napar przyjaźni” zyskał sławę również poza granicami Ameryki Południowej. Znane są jego pobudzające właściwości. Yerba mate likwiduje zmęczenie, wprowadza w dobry nastrój – mówi się też o wpływie regularnego picia tego naparu na leczenie cholesterolu, nadciśnienia, ale też artretyzmu i depresji. Tony smakowe yerba mate nie każdemu odpowiadają – napar jest dość gorzki, ziołowy; naturalne nuty to także aromat dymu wędzarniczego. Aby przekonać się do ulubionego napoju Paragwajczyków, warto spróbować yerba mate z dodatkami Tonzo Berry. Mieszanka liści ostrokrzewu z leczniczymi ziołami, suszonymi owocami i kwiatami, nada wspaniały i wyjątkowy aromat. W mieszance nie znajdziemy substancji słodzących i sztucznych składników. Obok yerby z brazylijskiej plantacji, jest tu malina liofilizowana, jagoda suszona, porzeczka czerwona liofilizowana oraz bławatek różowy.
Yerba mate z dodatkami Tonzo Berry ma dość łagodny smak, pozbawiony charakterystycznej goryczki. Sprawdzi się świetnie w czasie upałów – w połączeniu z kostkami lodu, liściem mięty i letnimi owocami.
• kraj pochodzenia: Brazylia
Cena za 1 kg
99,80 zł
Składniki
yerba mate, malina liofilizowana, jagoda suszona, porzeczka czerwona liofilizowana, bławatek różowy, aromat
Wartość odżywcza w 100 g
wartość energetyczna 73,0 kJ / 18,0 kcal, tłuszcz 0,0 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,0 g), węglowodany 2,6 g (w tym cukry 2 g), błonnik 1,9 g, białko 0,0 g, sól 0,0 g
Zalecany sposób parzenia
Tradycyjnie yerba mate podaje się w naczynkach zwanych kalabasse lub matero, wykonanych z drewna, ceramiki lub tykwy oraz pije przez bombillę. Zgodnie ze sztuką, najpierw wsypujemy yerbę do ok. ½ - ¾ wysokości naczynia, w zależności jak mocny napar preferujemy (początkującym zalecamy mniejszą ilość). Następnie przechylamy naczynie o ok. 45° i potrząsamy nim delikatnie parę razy, tak aby susz dobrze się ułożył. Wkładamy bombillę w miejsce powstałego zagłębienia, po czym zalewamy do pełna wodą o temperaturze 70-80°C. Tak przygotowaną yerbę możemy zalewać do 7 razy – dopóki nam smakuje.
WAŻNE! Nie mieszaj naparu bombillą, żeby jej nie zatkać. Długie trzymanie zalanego suszu nie jest wskazane. Im dłużej yerba się parzy, tym jest mocniejsza, ciemniejsza i z dużą ilości goryczki.
Jeśli jeszcze nie masz matero i bombilli, nie przejmuj się – możesz przygotować swoją yerbę jak herbatę. Do parzenia dobrze sprawdzą się papierowe filtry. Powszechnie też przygotowuje się yerbę na zimno – terere, czyli mate zalaną zimną wodą, często z dodatkiem soku owocowego i lodu.