91 - KASPIA - herbata turkusowa - 100g
Wysyłka w 24h
Darmowa dostawa od 49 zł
Puszka GRATIS od 89 zł
Co wyróżnia herbatę Kaspia?
Nasza Kaspia, czyli herbata oolong oraz pokrzywa, hibiskus, suszona skórka cytryny oraz liofilizowana wiśnia, to bardzo nieoczywiste połączenie. Już sama baza tej kompozycji – herbata oolong, znana też jako herbata niebieska, wulong, olong, ulong, czarny smok czy smocza herbata – czyni ją wyjątkową. W Polsce bywa zwyczajowo zaliczana do herbat czerwonych, co nie ma jednak uzasadnienia. Popularną nazwą jest również „herbata turkusowa”. W Chinach, skąd pochodzi, kolor ten określa barwę nieba odbitego w morzu, czyli zielononiebieski.
Również zestawienie dodatków, które towarzyszą tej herbacie, może intrygować. Z jednej strony są to egzotyczna cytryna i hibiskus, z drugiej nasza rodzima pokrzywa i wiśnia. Pokrzywa jest niepozorną, a wręcz czasem nie lubianą rośliną, która ma jednak wiele prozdrowotnych właściwości. Jest niezwykle bogata w różnego rodzaju witaminy i mikroelementy, dzięki czemu zapewnia naszemu organizmowi skuteczną ochronę i wsparcie. Znajdują się w niej między innymi witaminy B i C, a także wiele składników mineralnych np. fosfor, magnez i potas. Składniki te działają hamująco na wypadanie włosów oraz poprawiają ukrwienie skóry głowy, tym samym stymulując mieszki włosowe do wzrastania. Hibiskus, którego napar charakteryzuje się piękną czerwono-bordową barwą i kwaskowatym smakiem, jest świetnym naturalnym lekiem na przeziębienia dzięki wysokiej zawartości witaminy C. Zwieńczeniem kompozycji są naturalne aromaty wiśni i limonki, które dodatkowo nadają herbacie uwodzicielsko-orzeźwiającego charakteru.
Herbatę tę nazwaliśmy Kaspia inspirowani wodami Morza Kaspijskiego ze względu na obłędny głęboko zielony, niemal turkusowy kolor suszu.
• kraj pochodzenia: Chiny
Cena za 1 kg
229,00 zł
Składniki
herbata Oolong, pokrzywa, hibiskus, skórka cytrynowa suszona, wiśnia liofilizowana, aromat naturalny
Wartość odżywcza w 100 g
wartość energetyczna 76 kJ / 18 kcal, tłuszcze 0,9g, węglowodany 3,76g (w tym cukry 3,14g), błonnik 0,33g, białko 0,35g, sól 0,0g
Zalecany sposób parzenia
Wsypujemy 1 łyżeczkę suszu do filtra bądź zaparzacza i zalewamy ok. 200 ml wody o temperaturze 90°C (czyli ok. 2 minuty po zagotowaniu). Parzymy ok. 2-4 minuty, w zależności jak mocny napar preferujemy, najlepiej pod przykryciem. Następnie oddzielamy susz od naparu. Tak przygotowujemy jedną filiżankę bądź niewielki kubek. Jeśli chcesz przygotować więcej naparu, użyj proporcjonalnie więcej suszu i wody. Smacznego!