Matcha - wszystko, co musisz wiedzieć

O herbacie matcha w ostatnim czasie słyszy się coraz więcej. Ten japoński specyfik szturmem podbił serca pasjonatów zdrowego odżywiania, a także kawoszy, którzy bezskutecznie poszukiwali nieco zdrowszego zamiennika swojego ulubionego napoju. Zacznijmy jednak od początku. Matcha to nic innego, jak sproszkowana zielona herbata, która uznawana jest za niezwykle szlachetną i delikatną. Co więcej, sam proces parzenia i picia matchy porównywany jest do ceremonii. Nie bez przyczyny buddyjski mistrz Zen Eisai, który odpowiada za wprowadzenie tego naparu w Japonii, określał go zaszczytnym mianem „eliksiru nieśmiertelności”. Czym jest herbata matcha? Jak parzyć matchę?

Matcha - co to jest?

Herbata matcha powstaje z liści herbaty chińskiej (Camellia sinensi). Jednak proces jej wytwarzania diametralnie różni się od tego, który zaobserwować można przy produkcji klasycznej zielonej herbaty. Od 20 do 30 dni przed zbiorem liście matchy zostają osłonięte przed działaniem promieni słonecznych. Dzięki temu chlorofil produkowany jest w większym stopniu, a L-teaniny nie przekształcają się w katechiny. W rezultacie liście obfitują w aminokwasy i obłędnie szmaragdowy kolor. Wpływa to dodatkowo na smak i wyjątkowy aromat! Po zakończeniu zbiorów liści dochodzi do oddzielenia łodyżek. Kolejnym krokiem jest już proces mielenia herbaty.


Być może zabrzmi to niewiarygodnie, ale herbata matcha posiada ponad 130 razy więcej antyoksydantów niż herbata zielona. To najlepszy dowód na to, jak olbrzymią skarbnicą zdrowia i cudownych właściwości jest ten intensywnie zielony proszek. Co więcej, barwnik chlorofilowy odpowiedzialny właśnie za kolor, pomaga w usunięciu z organizmu niepożądanych lub szkodliwych związków.

W wielkim skrócie matcha to sproszkowane liście zielonej herbaty o niezwykłych właściwościach.

Matcha - właściwości

Herbata matcha to jeden z tych cudownych napoi, który ma zbawienny wpływ na nasz organizm, zdrowie i samopoczucie. Jak działa na nas matcha? Właściwości są następujące:

● uspokaja i relaksuje,

● ma pozytywny wpływ na pamięć i koncentrację,

● hamowanie rozwoju nowotworów,

● odpowiada za utrzymanie prawidłowego stężenia dopaminy i serotoniny,

● zmniejsza ryzyko chorób wątroby,

● wzmacnia wytrzymałość i podnosi poziom energii,

● przyspiesza metabolizm,

● wspiera układ odpornościowy,

● skutecznie obniża poziom złego cholesterolu.


W dalszym ciągu nie wiesz, czy warto pić herbatę matcha? Właściwości jasno pokazują, że nie jest to zwykły napar! Nie sposób nie wspomnieć o tym, że katechiny, czyli przeciwutleniacze, w które obfituje matcha do picia, doskonale radzą sobie w zwalczaniu wolnych rodników. Ponadto jest bogatym źródłem składników odżywczych takich jak witaminy A i C oraz potas, wapń i żelazo.


Jak parzyć matchę? To prostsze niż mogłoby się wydawać!

Wiele osób, szczególnie na początku swojej przygody z tym eliksirem nieśmiertelności, zastanawia się, jak parzyć matchę, aby wydobyć z niej pełnię smaku, możliwie jak najwięcej dobroczynnych właściwości, a także niepowtarzalny aromat. Okazuje się, że parzenie matchy jest prostsze, niż mogłoby się wydawać. Wystarczy, że 1 płaską łyżeczkę sproszkowanej zielonej herbaty, zalejesz niewielką ilością wody o temperaturze 70–85°C. Następnie całość energicznie mieszaj charakterystycznym mieszadełkiem chasen lub przy użyciu spieniacza do mleka.

Zalecamy, aby podczas zakupu herbaty matcha wybierać najlepszy rodzaj, czyli oczywiście matchę japońską. Dzięki temu z pewnością będziesz mógł cieszyć się pełnią smaku i aromatu, a także wszystkimi właściwościami prozdrowotnymi. Wybór zaufanych producentów to absolutna podstawa. Dodatkowo ze swojej matcha do picia wydobędziesz wszystko, co najlepsze! Warto zwrócić również uwagę na jakość wody, jaką zalewamy matchę. Doskonale, gdyby była to woda filtrowana lub mineralna niegazowana.

Mimo że tradycyjne parzenie matchy ma ceremonialny i podniosły charakter, jest to szalenie proste!

Jak pić matchę?

Podobnie jak w przypadku zaparzania, sporo kontrowersji budzi również kwestia tego, jak pić matchę. O ile jedni preferują herbatę matchę w formie rozcieńczonej, tak inni zdecydowanie chętniej sięgają po matchę do picia z mniejszą ilością wody i intensywniejszym smakiem. Połączenie matchy i wody nie brzmi zbyt zachęcająco? Z powodzeniem możesz użyć ulubionego soku lub mleka! Warto podkreślić jednocześnie, że parzenie matcha wywodzi się z Japonii, gdzie rytuał ten nosił nazwę Chanoyu, czyli Droga Herbaty. Wówczas sam etap tego, jak przygotować matchę uznawany był za sztukę, do której należy podchodzić ze skupieniem i dbałością o każdy szczegół. Tak przygotowana herbata matcha za każdym razem miało być wyjątkowym i niezapomnianym doznaniem. Chcesz stać się mistrzem parzenia matchy? Do sukcesu przybliży Cię zestaw do matcha, dzięki któremu z pewnością poczujesz niesamowitą atmosferę i pełną satysfakcję płynącą z przyrządzania tego eliksiru.

Jakie przyrządy wchodzą w skład zestawu do matcha? Koniecznie zaopatrz się w czarkę (tradycyjna ceramiczna miseczka do matcha), chasen (bambusowa miotełka), a także bambusową łyżeczkę Chashaku - te akcesoria to absolutna podstawa! Wszystkie te akcesoria posiadamy oczywiście w ofercie naszego sklepu internetowego.

Matcha latte to hit ostatnich czasów, który z powodzeniem może stanowić alternatywę dla tradycyjnej cafe latte.

Matcha latte to eksplozja smaku!

Matcha latte szturmem podbiła serca amatorów kawy! Nie ma w tym nic dziwnego. Przygotowanie herbaty matcha latte do złudzenia przypomina parzenia klasycznej kawy latte. Przypomnijmy, że ten włoski napar jest połączeniem espresso i podgrzanego mleka.

Więc jak zrobić matcha latte, by zachwycała smakiem i aromatem? Oznacza to, że espresso należy zastąpić wodą. To wszystko! To zupełnie zrozumiałe, że przepis na matcha latte prezentuje się w następujący sposób:

● 1 płaska łyżeczka herbaty matcha,

● 0,5 szklanki wody (około 80 st. C),

● 0,5 szklanki ulubionego mleka.


Jak wygląda przygotowanie herbaty matcha latte? Na początku łyżeczkę matchy przesyp do dowolnej szklanki. Zalej wodą i dokładnie wymieszaj. W garnku podgrzej mleko. Połowę mleka przelej do szklanki, a drugą dokładnie spień. Następnie nałóż na wierzch i udekoruj szczyptą matchy. Smacznego!

Herbata matcha to japońska odmiana zielonej herbaty, która cieszy się olbrzymim uznaniem. Napój ten jest prawdziwą skarbnicą antyoksydantów. Dodatkowo ma świetny wpływ na nasze samopoczucie i sylwetkę. Niejednokrotnie zdarza się, że parzenie matcha traktowane jest jako rytuał. Matcha to doskonały przykład na to, jak z łatwością można zastąpić przetworzoną żywność zdrowymi, a jednocześnie przepełnionymi smakiem i aromatem produktami.

Data publikacji:

19.10.2021