29 - PESILO - rooibos - 50g
Wysyłka w 24h
Darmowa dostawa od 49 zł
Co wyróżnia rooibos Pesilo?
Równowaga – czy nie tego chcemy doświadczyć? Absolutny spokój i harmonia ciała oraz ducha – to stan, do którego dążyli przez wieki buddyjscy mnisi. Post, medytacja, duchowe wyzwania – sposobów na osiągniecie kontemplacyjnych wyżyn pojawiało się przez wieki mnóstwo. Mamy swoją receptę – proponujemy coś zdecydowanie szybszego, prostszego i bardziej dostępnego – Pesilo (w języku esperanto „waga”, „równowaga”), czyli rooibos z dodatkami.
W składzie Pesilo oprócz suszu z czerwonokrzewu odnajdziemy skórkę pomarańczową, kwiat pomarańczy, liście limonki oraz liście eukaliptusa. To ostatnie, wiecznie zielone drzewo, kojarzymy z misiami koala. Okazuje się, że te niepozorne ssaki mają niezłą intuicję! Liście eukaliptusa to przede wszystkim źródło olejku eterycznego do stosowania miejscowego lub do inhalacji. Jakie ma właściwości? Może pomóc w walce z objawami przeziębienia, działa odprężająco i relaksująco. Poprawia stan zębów, łagodzi ból i odżywia suchą skórę. Liście eukaliptusa, podobnie jak sam rooibos, to doskonałe źródło przeciwutleniaczy. Liście i kora drzewa eukaliptusowego zawierają garbniki. Dzięki temu wykazują właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Oprócz tego działają wykrztuśnie i rozgrzewająco.
Sam rooibos to źródło witaminy C i rutyny, dzięki czemu poprawia odporność – zawiera także wapń, potas i łatwo przyswajalne żelazo i fluor – idealne dla kobiet w ciąży i karmiących, gdyż łagodzi mdłości i wzmaga laktację. Podawany małym dzieciom usprawnia pracę jelit, chroni przed kolką i poprawia apetyt – nie zawiera teiny i garbników, co korzystnie wpływa na smak. W upalne dni skutecznie gasi pragnienie i nawadnia organizm. Według wielu badań wspomaga wydzielanie serotoniny i może działać przeciwdepresyjnie.
• kraj pochodzenia: RPA
Cena za 1 kg
178,00 zł
Składniki
Rooibos, skórka pomarańczowa, kwiat pomarańczy, liście limonki, liście eukaliptusa, aromat
Wartość odżywcza w 100 g
wartość energetyczna 48,0 kJ / 11,0 kcal, tłuszcz 0,0 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,0 g), węglowodany 2,5 g (w tym cukry 2,0 g), błonnik 0,0 g, białko 0,0 g, sól 0,0 g, sód 0,0 g
Zalecany sposób parzenia
Wsypujemy 1-2 łyżeczki suszu do filtra bądź zaparzacza i zalewamy ok. 200 ml wody o temperaturze 100°C (od razu po zagotowaniu). Parzymy ok. 5 minut, najlepiej pod przykryciem. Następnie oddzielamy susz od naparu. Tak przygotowujemy jedną filiżankę bądź niewielki kubek. Jeśli chcesz przygotować więcej naparu, użyj proporcjonalnie więcej suszu i wody. Smacznego!