56 - CHINA PAI MU TAN - herbata biała - 50g
Wysyłka w 24h
Darmowa dostawa od 49 zł
Co wyróżnia Herbatę China Pai Mu Tan?
Witajcie w Fujian! Niegdyś miejscu, w którym dbano o podniebienie cesarza za sprawą wyjątkowych ogrodów herbacianych. Całe szczęście – wraz z przeminięciem dynastii, nie przepadła tradycja uprawy i picia China Pai Mu Tan – klasycznej, białej herbaty. To ona jest tutaj prawdziwą królową!
Herbata biała klasyczna China Pai Mu Tan cieszy się wysokim uznaniem wśród koneserów na całym świecie. Wytwarzana jest z pąków i młodych liści odmian krzewów dabai i shui xian bai. Delikatny pączek i dwa pierwsze listki zbierane są wczesną wiosną. Do zbiorów (rozpoczynają się zazwyczaj w marcu) podchodzi się niezwykle ostrożnie i z olbrzymią dozą cierpliwości. Liście podlegają działaniu stosunkowo niskich temperatur – dzięki temu uzyskany susz jest wyjątkowo miękki.
China Pai Mu Tan to klasyka wśród białych herbat (jej nazwa oznacza „białą piwonię”). W smaku jest słodka i łagodna, o kwiatowym aromacie. Jak na napar luksusowy przystało, można parzyć ją nawet pięciokrotnie. Za każdym razem będzie uwalniała kolejne aromaty i zaskakiwała wyjątkowym smakiem.
Herbata biała, potocznie nazywana eliksirem młodości, zawiera najwięcej polifenoli chroniących organizm przed atakiem wolnych rodników, które są odpowiedzialne za proces starzenia się organizmu. Ma działanie orzeźwiające i przeciwmiażdżycowe, reguluje poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Wspomaga koncentrację i ma działanie antystresowe. Zawiera też największą ilość teiny wśród wszystkich herbat.
• kraj pochodzenia: Chiny
Cena za 1 kg
258,00 zł
Składniki
herbata biała 100%
Wartość odżywcza w 100 g
---Zalecany sposób parzenia
Wsypujemy 1 łyżeczkę suszu do filtra bądź zaparzacza i zalewamy ok. 200 ml wody o temperaturze 70°C (czyli ok. 6 minut po zagotowaniu). Parzymy ok. 4-6 minut, w zależności jak mocny napar preferujemy, najlepiej pod przykryciem. Następnie oddzielamy susz od naparu. Tak przygotowujemy jedną filiżankę bądź niewielki kubek. Jeśli chcesz przygotować więcej naparu, użyj proporcjonalnie więcej suszu i wody. Smacznego!