56 - CHINA PAI MU TAN - herbata biała - 50g

51,90 zł

Wysyłka w 24h

Darmowa dostawa od 49 zł

Z dużych, suszonych liści białej herbaty Pai Mu Tan zwanej eliksirem młodości stworzysz niezwykle delikatny napar, który ukoi Twoje zmysły.

• klasyczna biała herbata o łagodnym smaku

• herbatę pakujemy w praktyczną torebkę z wygodnym zamknięciem, dzięki czemu zachowa swój smak i aromat na dłużej
Ilość suszu
1 łyżeczka / 200 ml
Temperatura wody
70 °C
Czas parzenia
4-6 min
Pora dnia
dzień

Co wyróżnia Herbatę China Pai Mu Tan?


Witajcie w Fujian! Niegdyś miejscu, w którym dbano o podniebienie cesarza za sprawą wyjątkowych ogrodów herbacianych. Całe szczęście – wraz z przeminięciem dynastii, nie przepadła tradycja uprawy i picia China Pai Mu Tan – klasycznej, białej herbaty. To ona jest tutaj prawdziwą królową!

Herbata biała klasyczna China Pai Mu Tan cieszy się wysokim uznaniem wśród koneserów na całym świecie. Wytwarzana jest z pąków i młodych liści odmian krzewów dabai i shui xian bai. Delikatny pączek i dwa pierwsze listki zbierane są wczesną wiosną. Do zbiorów (rozpoczynają się zazwyczaj w marcu) podchodzi się niezwykle ostrożnie i z olbrzymią dozą cierpliwości. Liście podlegają działaniu stosunkowo niskich temperatur – dzięki temu uzyskany susz jest wyjątkowo miękki.

China Pai Mu Tan to klasyka wśród białych herbat (jej nazwa oznacza „białą piwonię”). W smaku jest słodka i łagodna, o kwiatowym aromacie. Jak na napar luksusowy przystało, można parzyć ją nawet pięciokrotnie. Za każdym razem będzie uwalniała kolejne aromaty i zaskakiwała wyjątkowym smakiem.

Herbata biała, potocznie nazywana eliksirem młodości, zawiera najwięcej polifenoli chroniących organizm przed atakiem wolnych rodników, które są odpowiedzialne za proces starzenia się organizmu. Ma działanie orzeźwiające i przeciwmiażdżycowe, reguluje poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Wspomaga koncentrację i ma działanie antystresowe. Zawiera też największą ilość teiny wśród wszystkich herbat.


• kraj pochodzenia: Chiny

Cena za 1 kg

258,00 zł

Składniki

herbata biała 100%

Wartość odżywcza w 100 g

---

Zalecany sposób parzenia

Wsypujemy 1 łyżeczkę suszu do filtra bądź zaparzacza i zalewamy ok. 200 ml wody o temperaturze 70°C (czyli ok. 6 minut po zagotowaniu). Parzymy ok. 4-6 minut, w zależności jak mocny napar preferujemy, najlepiej pod przykryciem. Następnie oddzielamy susz od naparu. Tak przygotowujemy jedną filiżankę bądź niewielki kubek. Jeśli chcesz przygotować więcej naparu, użyj proporcjonalnie więcej suszu i wody. Smacznego!

56 China Pai Mu Tan

Tak samo jak koneserzy zajmują się rankingami najlepszych białych herbat – tak samo wśród samych piwonii panuje nieustanna konkurencja! Jedną z najsilniej i najpiękniej pachnących jest piwonia White Cap. Jest ona nawet złotą medalistką APS (Amerykańskiego Towarzystwa Piwoniowego – tak, jest coś takiego). Okaz został wyselekcjonowany w 1956 roku przez G. E. Winchella.

Polecamy również

36 - FUJI - herbata biała - 50g

Biała herbata Pai Mu Tan z jabłkiem, mango, trawą cytrynową, płatkami róży i miętą

58 - ETNA - herbata biała - 50g

Zielona herbata Sencha i biała herbata Pai Mu Tan z ananasem, trawą cytrynową i sandałowcem

80 - EVEREST - herbata biała - 50g

Biała herbata Pai Mu Tan z morwą, jagodą inkaską i bławatkiem

Filtry papierowe M - 100 sztuk

Wygodne torebki do parzenia herbaty w sam raz na cały dzbanek