58 - ETNA - herbata biała - 0,5kg
Wysyłka 2-5 w dni robocze
Darmowa dostawa od 49 zł
Co wyróżnia herbatę Etna?
Mitologia grecka mówi, że przed laty Etna była świadkiem wielkiej walki. Ojciec wszystkich bogów – Zeus, odbył pojedynek z Tyfonem – pół człowiekiem pół zwierzęciem. Odznaczał się on wielką siłą. Zeus pokonał jednak swojego przeciwnika, przywalając go górą Etna. Według mitologii, erupcje wulkanu to ogniste krzyki pobitego Tyfona. Takich krzyków od 500 tysięcy lat było już bardzo wiele. W spokojnej na pozór Etnie drzemie niezwykła siła – tak samo jak w herbacie nazwanej jej imieniem.
Herbata Etna to kompozycja herbaty zielonej Sencha oraz herbaty białej Pai mu tan, ananasa kandyzowanego, trawy cytrynowej i sandałowca.
Połączenie wspomnianych dwóch odmian herbat, to uderzenie antyoksydantów! Zawarte w kompozycji Etna polifenole, opóźniają proces starzenia się komórek, pomagają zwalczyć szkodliwy cholesterol. Dodatkowo napar aktywizuje działanie mózgu, usuwa zmęczenie, koi ból głowy, obniża ciśnienie, reguluje procesy trawienne, a regularnie pity wzmacnia serce oraz oczyszcza organizm z toksyn.
W herbacie zielonej i herbacie białej z dodatkami Etna odnajdziemy też inne „wyjątkowości”. Sandałowiec to roślina niemalże czczona w Indiach. Uważa się go za święte drzewo i wykorzystuje w obrzędach religijnych. W kosmetologii głównie wykorzystuje się olejek sandałowy, który reguluje wydzielanie sebum oraz wpływa pozytywnie na układ nerwowy (uspokaja i wycisza) pokarmowy i oddechowy. W herbacie Etna sandałowiec jest odpowiedzialny za niezwykły, egzotyczny aromat.
Za piękny zapach naparu odpowiada też trawa cytrynowa, wykorzystywana tradycyjnie w kuchni azjatyckiej. Roślina ta powinna mieć znacznie szersze zastosowanie – zawiera wiele ważnych składników: kwas foliowy magnez, potas, mangan, miedź, fosfor, cynk czy witaminy A i C.
• kraj pochodzenia: Chiny
Cena za 1 kg
139,80 zł
Składniki
herbata zielona Sencha, herbata biała Pai mu tan, ananas kandyzowany (ananas, cukier, kwas cytrynowy), palczatka, trawa cytrynowa, aromat
Wartość odżywcza w 100 g
wartość energetyczna 170,0 kJ / 40,0 kcal, tłuszcz 0,0 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,0 g), węglowodany 9,0 g (w tym cukry 6,6 g), błonnik 0,0 g, białko 0,0 g, sól 0,0 g, sód 0,0 g
Zalecany sposób parzenia
Wsypujemy 1 łyżeczkę suszu do filtra bądź zaparzacza i zalewamy ok. 200 ml wody o temperaturze 70°C (czyli ok. 6 minut po zagotowaniu). Parzymy ok. 4-6 minut, w zależności jak mocny napar preferujemy, najlepiej pod przykryciem. Następnie oddzielamy susz od naparu. Tak przygotowujemy jedną filiżankę bądź niewielki kubek. Jeśli chcesz przygotować więcej naparu, użyj proporcjonalnie więcej suszu i wody. Smacznego!