61 - PAPAJO - kompozycja owocowa - 50g
Wysyłka w 24h
Darmowa dostawa od 49 zł
Co wyróżnia kompozycję Papajo?
Czy jest bardziej egzotyczny i radosny owoc niż papaja? Melonowiec właściwy to roślina uprawiana w Ameryce Południowej, Środkowej oraz na obszarze Meksyku i Florydy. Tropikalny, wyjątkowy owoc zainspirował do stworzenia unikalnej, równie egzotycznej kompozycji smaków!
Suszone jabłko, hibiskus, owoc czarnego bzu, papaja kandyzowana, truskawka liofilizowana, malina liofilizowana, kwiat słonecznika i bławatek – te składniki znajdziemy w herbatce owocowej Papajo. Hibiskus znany był już w starożytnym Egipcie – doceniano jego właściwości na tyle, że nazwano go „czerwonym złotem faraonów”. Do dziś, szczególnie w Afryce i Azji, napar z tej rośliny jest bardzo popularny. Hibiskus stał się też obiektem badań, m.in. pracowników uniwersytetu z Tajwanu, którzy potwierdzili, że roślina ma korzystny wpływ na układ krążenia – tym samym obniża ryzyko wystąpienia zawału i miażdżycy.
Oprócz tropikalnych składników w herbatce owocowej Papajo znajdziemy „topowe” propozycje z polskich zielników – urzekające smakiem, kolorem i właściwościami. Należy do nich owoc czarnego bzu. Przez naszych przodków był używany do leczenia wielu chorób i po latach ponownie wraca do łask. Ten „król lasów i łąk” posiada ciemnofioletowe, lśniące owoce. Roślina zakwita w maju i czerwcu. Polepsza krążenie, wzrok, leczy infekcje skórne, działa rozkurczowo i przeciwbólowo w nerwobólach. Przez wielu nazywany jest najbardziej skutecznym, naturalnym antybiotykiem. Z właściwości leczniczych słyną też płatki popularnych, polskich kwiatów. W składzie herbatki owocowej Papajo znajdziemy ciemnoniebieskie płatki bławatka (szerzej znanego jako chaber) oraz złocisto-żółte płatki słonecznika.
• kraj pochodzenia: Polska, Egipt
Cena za 1 kg
218,00 zł
Składniki
jabłko suszone, hibiskus, czarny bez owoc, papaja kandyzowana (papaja, cukier), truskawka liofilizowana, malina liofilizowana, kwiat słonecznika, bławatek, aromat
Wartość odżywcza w 100 g
wartość energetyczna 959,0 kJ / 227,0 kcal, tłuszcz 0,0 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,0 g), węglowodany 45,0 g (w tym cukry 37 g), błonnik 14,0 g, białko 3,3 g, sól 0,0 g, sód 0,0 g
Zalecany sposób parzenia
Wsypujemy 1,5-2 łyżeczki suszu do filtra bądź zaparzacza i zalewamy ok. 200 ml wody o temperaturze 95°C (zaraz po zagotowaniu). Parzymy ok. 5 minut, najlepiej pod przykryciem. Następnie oddzielamy susz od naparu. Tak przygotowujemy jedną filiżankę bądź niewielki kubek. Jeśli chcesz przygotować więcej naparu, użyj proporcjonalnie więcej suszu i wody. Smacznego!