WildPower Yerba Mate Chillout - 400 g
Wysyłka w 24h
Darmowa dostawa od 49 zł
Czym wyróżnia się yerba mate Chillout?
WildPower
Cena za 1 kg
97,25 zł
Składniki
yerba mate 68%, czarna suszona porzeczka, konopie włókniste, szyszki chmielu, czerwona liofilizowana porzeczka, aromat naturalny
Wartość odżywcza w 100 g
wartość energetyczna 100,0 kJ / 24,0 kcal, tłuszcze 0,0 g, węglowodany 6,5 g (w tym cukry 5,2 g), błonnik 3,7 g, białko 0,8 g, sól 0,0 g, sód 0,0 g.
Zalecany sposób parzenia
Tradycyjnie yerba mate podaje się w naczynkach zwanych kalabasse lub matero, wykonanych z drewna, ceramiki lub tykwy oraz pije przez bombillę. Zgodnie ze sztuką, najpierw wsypujemy yerbę do ok. ½ - ¾ wysokości naczynia, w zależności jak mocny napar preferujemy (początkującym zalecamy mniejszą ilość). Następnie przechylamy naczynie o ok. 45° i potrząsamy nim delikatnie parę razy, tak aby susz dobrze się ułożył. Wkładamy bombillę w miejsce powstałego zagłębienia, po czym zalewamy do pełna wodą o temperaturze 70-80°C. Tak przygotowaną yerbę możemy zalewać do 7 razy – dopóki nam smakuje.
WAŻNE! Nie mieszaj naparu bombillą, żeby jej nie zatkać. Długie trzymanie zalanego suszu nie jest wskazane. Im dłużej yerba się parzy, tym jest mocniejsza, ciemniejsza i z dużą ilości goryczki.
Jeśli jeszcze nie masz matero i bombilli, nie przejmuj się – możesz przygotować swoją yerbę jak herbatę. Do parzenia dobrze sprawdzą się papierowe filtry. Powszechnie też przygotowuje się yerbę na zimno – terere, czyli mate zalaną zimną wodą, często z dodatkiem soku owocowego i lodu.