Październikowe rozgrzanie – herbaty Dianto i Delhi

Bezsprzecznie jesień na dobre zawitała w naszym kraju. Coraz krótsze i zimniejsze dni nie napawają optymizmem. Na szczęście istnieje wiele sposobów na to, by umilić sobie tę porę roku i dostrzec w niej pozytywy. To na przykład ciepły kocyk, ulubiony serial czy wciągająca książka, a także rozgrzewające herbaty i to właśnie je szczególnie mocno polecamy Wam w październiku – Dianto i Delhi.


Herbata owocowa Dianto – korzenna kompozycja idealna do grzanego wina

„Kto ma władzę nad zapachami, ten ma władzę nad sercami ludzi” – twierdził Jan Baptysta Grenouille, bohater książki „Pachnidło”, którego autorem jest pisarz Patrick Süskind. Nie sposób się z nim nie zgodzić: aromat ma niezwykłą moc! Tak samo jak nasza kompozycja owocowa Dianto. W jej składzie odnajdziesz hibiskus, jarzębinę, cynamon, czarny bez, owoc głogu, aronię, tarninę, goździk, jabłko, skórkę róży i jagodę. Jest to idealna propozycja na chłodne jesienne dni i świetnie sprawdza się jako przyprawa do grzanego wina.

Przyprawy i składniki, które znajdziemy w herbatce owocowej Dianto, to nie tylko źródło wspaniałego, korzenno-owocowego smaku, ale też wielu prozdrowotnych i rozgrzewających właściwości. Cynamon pomoże w okresie przeziębienia i przy dolegliwościach żołądkowych, ceniony jest również ze względu na działanie rozgrzewające. Goździk bywa cenny w przypadku dolegliwości bólowych, ma właściwości lekko znieczulające. Hibiskus wykazuje lekkie działanie moczopędne, zapobiega zastojom wody w organizmie i sprzyja oczyszczeniu organizmu. Jest również źródłem witaminy C i przeciwutleniaczy (polifenolii, antocyjanów i flawonoidów). Czarny bez ma z kolei działanie moczopędne, napotne, przeciwgorączkowe, wykrztuśne i przeciwzapalne. Kolejny super składnik – owoc głogu – obniża poziom złego cholesterolu i wpływa na podwyższenie tego dobrego. Skórka owocu dzikiej róży – wpływa na wzmocnienie odporności oraz spowalnia procesy starzenia się skóry.

Jak widzisz, rozgrzewająca herbata owocowa Dianto będzie stanowić doskonałe dopełnienie chłodnych jesiennych dni i długich wieczorów. A może skomponujesz ją z dobrą książką, np. „Pachnidłem”?

Herbata Dianto doskonale sprawdzi się jako przyprawa do grzanego wina.

Czarna herbata Delhi – poczuj rozgrzewający Orient w filiżance

Zastanawiasz się dlaczego nazwaliśmy tę herbatę Delhi? Bo Delhi to stolica Indii, a Indie dla nas to przede wszystkim smaki i zapachy. Do najpopularniejszych używanych tam przypraw zalicza się kardamon, cynamon, goździki, gałkę muszkatołową czy imbir, a wszystkie te dodatki znajdziesz właśnie w naszej herbacie Delhi.

Bazę Delhi stanowi czarna herbata Assam Dekorai, która uprawiana jest w prowincji Assam na północnym wschodzie Indii. To krzew o bardzo wysokiej jakości i szlachetnym pochodzeniu, zalicza się ją do pięciu najlepszych herbat na świecie. Herbaciani koneserzy doceniają jej charakterystyczną, szlachetną barwę a także słodkawy, orzeźwiający i intensywny smak. Ze względu na dość duże właściwości pobudzające, indyjska Assam stanowi idealną propozycję na początek dnia.

W składzie Delhi, poza czarnym Assamem, znajdziemy imbir, goździki, trawę cytrynową, cynamon, kardamon, pieprz, anyż oraz gałkę muszkatołową. Takie połączenie sprawia, że ta wyjątkowa, indyjska kompozycja sprawdzi się doskonale w chłodne wieczory, ze względu na swoje działanie rozgrzewające. Ponadto w formie Masala Chai, czyli z odrobiną mleka i cukru, będzie świetnym dodatkiem do potraw kuchni Dalekiego Wschodu.

Rozgrzewająca herbata czarna Delhi ze względu na zawartość drogocennych przypraw, może również wspierać zdrowie i dobre samopoczucie swoich miłośników. Imbir działa rozgrzewająco i wspomaga metabolizm. Goździk pomaga w przypadku dolegliwości bólowych, ma też właściwości lekko znieczulające. Cynamon pomoże w okresie przeziębienia i przy dolegliwościach żołądkowych, a kardamon może przynieść ulgę przy różnego rodzaju nieprzyjemnościach związanych z nudnościami – wpływa też na odświeżenie oddechu. Ważnym składnikiem jest również trawa cytrynowa, która nadaje całości orzeźwiający, świeży aromat.
Dodaj do herbaty Delhi odrobinę mleka oraz cukru a uzyskasz aromatyczną Masalę Chai. Coś czujemy, że to będzie udana jesień! 

Data publikacji:

29.09.2021