Jak przechowywać herbatę?

Jeśli jesteś miłośnikiem herbaty, to zapewne już wiesz jak wiele czynników wpływa na jej smak, aromat oraz działanie. Dobry gatunkowo susz i poprawne parzenie są ważne, ale chcąc cieszyć się wysokiej jakości naparem należy zadbać również o przechowywanie.


Warunki przechowywania herbaty

Herbata, jak wiele innych produktów spożywczych, źle znosi kontakt z wilgocią. Dlatego ważnym jest, by przechowywać ją w hermetycznym pojemniku. Kolejnym czynnikiem niekorzystnym dla liści herbaty jest ostre światło, które może powodować ich szarzenie oraz utratę walorów zdrowotnych i smakowych. Odradzamy zatem trzymanie suszu w przezroczystych pojemnikach. Jeśli w pojemniku, do którego chcesz przesypać swoją herbatę, znajdowało się wcześniej coś innego, konieczne jest jego wymycie oraz osuszenie. Liście herbaty intensywnie chłoną zapachy z otoczenia i z łatwością mogą również przeniknąć zapachem wcześniejszej zawartości pudełka. Z tego samego powodu należy przechowywać herbatę z dala od przypraw i innych produktów o intensywnym zapachu. Herbata nie lubi też nadmiernego ciepła – najlepiej zatem przechowywać ją w temperaturze pokojowej.

Podsumowując – herbatę najlepiej przechowuj:

• w suchym miejscu, z dala od wilgoci,

• w zacienionym miejscu,

• w temperaturze pokojowej,

• z dala od ostrych, intensywnych zapachów.


W czym przechowywać herbatę?

Na rynku dostępnych jest wiele pojemników do przechowywania herbaty, a najbardziej popularnymi są te wykonane ze szkła albo metalu. W przypadku pojemników szklanych ważne jest, aby szkło nie było przeźroczyste. Przezroczyste opakowanie będzie bowiem przepuszczało dużą ilość światła co niekorzystnie wpłynie na jakość suszu. W każdym przypadku istotne jest, aby pojemnik posiadał szczelne zamknięcie. Pomoże Ci to również uniknąć zagnieżdżenia się moli spożywczych, z którymi często borykamy się trzymając sypką żywność w nieszczelnych zamknięciach.


Jak długo przechowywać herbatę?

Odpowiednio przechowywaną herbatą można cieszyć się bardzo długo. Ponieważ jest to produkt naturalny i sypki, nie psuje się szybko. Dobrze przechowywana herbata może być z powodzeniem przyrządzana i wciąż dobra jakościowo nawet po upływie terminu przydatności do spożycia, który został ustalony przez producenta.

Data publikacji:

15.09.2021