2 - VENUS - herbata czerwona - 50g
Wysyłka w 24h
Darmowa dostawa od 49 zł
Co wyróżnia herbatę Venus?
W czasach panowania chińskiej dynastii Qing powstał dokument „Badanie gór i rzek prowincji Yunnan”. Znajduje się tam informacja, że „herbata Pu Erh (…) jest zbierana ze zboczy Sześciu Wielkich Gór Herbacianych: Youle, Gedeng, Yibang, Manghzi, Manzhuan i Mansa. Góry te rozciągają się na 800 li*, a liczba osób pracujących przy produkcji tej herbaty przekracza 100 000 (..)”. Jest to tym samym pierwsza, historyczna wzmianka o jednej z najpopularniejszych herbat świata.
Krzewy Camellia Sinensis var Assamica są uprawiane w chińskiej prowincji Yunnan. Stała temperatura, bardzo duża wilgotność powietrza i subtropikalny klimat tworzy idealne warunki do uprawy tej rośliny. Jak każda tradycyjna chińska herbata, równie istotny co moment zbioru, jest dla niej też etap produkcji. Dzięki specyficznym warunkom (m.in. częściowej fermentacji), z mięsistych, zielonych liści uzyskuje się bardzo intensywny napar o „ziemistym” posmaku.
Herbata czerwona z dodatkami Venus to kompozycja liści Pu Erh, ale nie tylko. Wzbogacono je owocami czerwonej porzeczki, truskawki, wiśni i kwiatu pomarańczy, uzyskując idealny balans orzeźwienia i słodyczy. Dodatkowo w filiżance naparu wyczujemy jeszcze dwa składniki: ślaz i imbir. Pierwszy z nich (w Polsce znany jako malwa), stosowany jest w problemach z drogami oddechowymi – usuwa chrypkę, ułatwia odkrztuszanie, pomaga zabezpieczyć krtań przed wysuszeniem, chroni przed podrażnieniami. Ostrość imbiru w herbacie czerwonej z dodatkami Venus idealnie współgra z intensywnym, lekko ziemistym aromatem Pu Erh. Co ważne – wzmacnia też działanie herbaty. Stymuluje pracę jelit, przyśpiesza metabolizm, wspomaga spalanie tłuszczów, obniża poziom cholesterolu i poprawia krążenie.
• kraj pochodzenia: Chiny
Cena za 1 kg
258,00 zł
Składniki
herbata czerwona Pu Erh, czerwona porzeczka, truskawka liofilizowana, wiśnia liofilizowana, imbir, ślaz, kwiat pomarańczy, aromat
Wartość odżywcza w 100 g
wartość energetyczna 212 kJ / 50 kcal, tłuszcz 0,0 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,0 g), węglowodany 9,4 g (w tym cukry 7,6 g), błonnik 2,9 g, białko 1,1 g, sól 0,0 g
Zalecany sposób parzenia
Wsypujemy 1 łyżeczkę suszu do filtra bądź zaparzacza i zalewamy ok. 200 ml wody o temperaturze 90°C (czyli ok. 2 minuty po zagotowaniu). Parzymy ok. 2-4 minuty, w zależności jak mocny napar preferujemy, najlepiej pod przykryciem. Następnie oddzielamy susz od naparu. Tak przygotowujemy jedną filiżankę bądź niewielki kubek. Jeśli chcesz przygotować więcej naparu, użyj proporcjonalnie więcej suszu i wody. Smacznego!