21 - LAGOS - herbata czarna - 50g
Wysyłka w 24h
Darmowa dostawa od 49 zł
Co wyróżnia herbatę Lagos?
Masz ochotę na tradycyjną herbatę z egzotycznym twistem? Earl Grey’a w trochę mniej „konserwatywnej” wersji? Sięgnij po herbatę czarną z dodatkami Lagos.
Podstawą kompozycji są oczywiście starannie dobrane liście herbaty, a raczej – herbat. Mamy tutaj wietnamską, czarną odmianę opatrzoną skrótem OP (Orange Pekoe). Oznacza to dobrą jakość. Inaczej: całe, długie liście, których możemy spodziewać się w kompozycji. Oprócz niej – klasyka wśród herbacianych krzewów, czyli czarna herbata ze Sri Lanki. Odmiana, którą tam znajdziemy, to prawdziwa esencja cejlońskiego naparu. Chociaż czy można mówić o klasyce w przypadku herbat ze Sri Lanki? Ich zróżnicowanie (gatunki, odmiany i przede wszystkim smak) jest przecież – nawet w obrębie jednego ogrodu – olbrzymie!
Kompozycję herbaty czarnej z dodatkami Lagos urozmaicono cząsteczkami cytrusa – dzięki temu napar posiada niesamowicie egzotyczną i orzeźwiającą nutę, jednocześnie nie tracąc swojego wykwintnego charakteru. Oprócz skórki pomarańczowej znajdziemy tutaj kwiat pomarańczy. W Azji od dawna docenia się właściwości tej rośliny. Suszone kwiaty pomarańczy są bogatym źródłem flawonoidów, dlatego tak świetnie działają na cerę i samopoczucie. Naturalne olejki eteryczne wpływają bardzo uspokajająco i relaksująco na cały organizm. Susz łagodzi stres i ułatwia zaśnięcie po trudnym dniu.
Herbata czarna z dodatkami Lagos świetnie sprawdzi się jako idealne zakończenie dnia – aromat i smak pozwoli się wyciszyć, a może nawet odpłynąć na moment myślą w egzotyczne rejony Zatoki Gwinejskiej…? Warto to sprawdzić!
• kraj pochodzenia: Wietnam
Cena za 1 kg
178,00 zł
Składniki
herbata czarna OP, herbata czarna Ceylon, skórka pomarańczowa suszona, kwiat pomarańczy, aromaty
Wartość odżywcza w 100 g
wartość energetyczna 19,0 kJ / 5,0 kcal, tłuszcz 0,0 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,0 g), węglowodany 1,0 g (w tym cukry 0,8 g), błonnik 0,0 g, białko 0,0 g, sól 0,0 g
Zalecany sposób parzenia
Wsypujemy 1 łyżeczkę suszu do filtra bądź zaparzacza i zalewamy ok. 200 ml wody o temperaturze 95°C (zaraz po zagotowaniu). Parzymy ok. 3 minuty, najlepiej pod przykryciem. Następnie oddzielamy susz od naparu. Tak przygotowujemy jedną filiżankę bądź niewielki kubek. Jeśli chcesz przygotować więcej naparu, użyj proporcjonalnie więcej suszu i wody. Smacznego!