36 - FUJI - herbata biała - 100g
Wysyłka w 24h
Darmowa dostawa od 49 zł
Co wyróżnia herbatę Fuji?
Obok zielonych, czarnych odmian herbaty, rooibos oraz wszelkich yerba mate, jest i ona – szlachetna, delikatna, biała herbata. Jej historia sięga lat 960-1279, czasów panowania dynastii Sung. Kiedyś zarezerwowana wyłącznie dla elit – dzisiaj na szczęście dostępna dla każdego.
Herbata biała z dodatkami Fuji to kompozycja odmiany pai mu tan oraz suszonego jabłka, kandyzowanego mango, trawy cytrynowej, płatków róży i mięty.
Pai mu tan (inaczej bai mu dan) oznacza w tłumaczeniu na język polski „białą piwonię”. To klasyk i sława w świecie białych odmian. Wywodzi się z Fuding w prowincji Fuijan – ojczyzny wszystkich klasycznych białych herbat. Bazę kompozycji Fuji wytwarza się zbierając wczesną wiosną młode listki (ważne – nie łamiąc ich!) i pąki. Dalej następuje więdnięcie i wysuszanie – wszystko w niskiej temperaturze.
Smak bai mu dan jest intensywny, słodki, ze świeżymi nutami owocowymi. Biała herbata słynie z tego, że można ją długo przechowywać – potrafi zmieniać swoje nuty przez 5, 10, a nawet 20 lat od momentu zbioru – i wciąż zachwycać podniebienie nowymi doznaniami. Samą herbatę parzy się nawet pięciokrotnie. 70 stopni Celsjusza, od 4 do 6 minut pod przykryciem – to optymalne warunki, by wydobyć z białej herbaty to, co najlepsze. Warto pamiętać, by po czasie parzenia oddzielić liście od naparu.
Pai mu tan w kompozycji Fuji wzbogacono interesującymi dodatkami. Trawa cytrynowa działa relaksująco, poprawia koncentrację, ogranicza pocenie i przyśpiesza przemianę materii. Płatki róży są skuteczne w walce z przeziębieniami i grypą, oprócz tego zaopatrzą nasz organizm w witaminę K, E i P, a także garbniki, wapń, magnez czy żelazo. Mięta ma wpływ przede wszystkim na procesy trawienne organizmu, liście zwiększają wydzielanie soku żołądkowego i usprawniają pracę jelit.
Czemu nie podarować sobie trochę cesarskiej przyjemności? Herbata biała z dodatkami Fuji to napar, który może stanowić ukoronowanie intensywnego dnia w naszym małym, domowym królestwie.
• kraj pochodzenia: Chiny
Cena za 1 kg
169,00 zł
Składniki
herbata biała Pai Mu tan, jabłko suszone, mango kandyzowane (mango, cukier, kwas cytrynowy), trawa cytrynowa, płatki róży, mięta, aromat
Wartość odżywcza w 100 g
wartość energetyczna 767,0 kJ / 181,0 kcal, tłuszcz 0,0 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,0 g), węglowodany 41,0 g (w tym cukry 34,0 g), błonnik 5,0 g, białko 0,9 g, sól 0,0 g, sód 0,0 g
Zalecany sposób parzenia
Wsypujemy 1 łyżeczkę suszu do filtra bądź zaparzacza i zalewamy ok. 200 ml wody o temperaturze 70°C (czyli ok. 6 minut po zagotowaniu). Parzymy ok. 4-6 minut, w zależności jak mocny napar preferujemy, najlepiej pod przykryciem. Następnie oddzielamy susz od naparu. Tak przygotowujemy jedną filiżankę bądź niewielki kubek. Jeśli chcesz przygotować więcej naparu, użyj proporcjonalnie więcej suszu i wody. Smacznego!