43 - LEONO - herbata zielona - 50g
Wysyłka w 24h
Darmowa dostawa od 49 zł
Puszka GRATIS od 89 zł
Co wyróżnia herbatę Leono?
Gunpowder – inaczej Zhu Cha – to tradycyjna, historyczna herbata uprawiana w magicznej prowincji wschodnich Chin, Zhejiang. Dlaczego historyczna? Bo metody pozyskiwania, hodowli i pielęgnacji krzewów, mają tutaj wiekową tradycję. Jak przygotować liście Gunpowder? Jak zachować w naparze esencję smaku i właściwości? Ogrody herbaciane, prowadzone przez chińskie rodziny, strzegą swoich tajemnic jak zaklęte.
Klimat prowincji Zheijang sprzyja „prochowi strzelniczemu” – wysoki stopień wilgotności powietrza, zmienna aura (latem – częste deszcze i wysokie temperatury, jesienią – sucho, ciepło, słonecznie) oraz pagórkowate w większości ukształtowanie terenu. Jak powstaje Gunpowder? Najpierw kobiety zbierają liście, następnie są one prażone i zwijane w małe kulki, potem suszone. Każdy koralik (stąd nazwa „proch strzelniczy”) to ręczna, sumienna praca opiekunów herbacianych ogrodów.
Herbata zielona z dodatkamiLeono, oprócz najwyższej jakości liści Gunpowder, zawiera też poziomkę liofilizowaną i kwiaty nagietka. Poziomki, niezapomniany smak lata, posiadają dużo witaminy C (która ma wiele prozdrowotnych właściwości, ale przede wszystkim wspiera nasz układ odpornościowy). Oprócz tego zawiera witaminy z grupy B i witaminę K; cenne związki mineralne jak potas, wapń, fosfor i żelazo. Nagietek jest kwiatem słońca. Świadczy o tym już sam jego wygląd i kolor. Herbata z jego dodatkiem jest polecana osobom przemęczonym i pozbawionym energii. Nagietek wspomaga walkę z zatruciami pokarmowymi, wpływa na funkcjonowanie wątroby i śledziony.
Herbata zielona z dodatkami Leono to zielono-żółty napar o słodko-gorzkim, charakterystycznym smaku. Wspomnienie egzotycznych wakacji zamknięte w filiżance – tego trzeba spróbować!
• kraj pochodzenia: Chiny
Cena za 1 kg
258,00 zł
Składniki
herbata zielona Gunpowder super, poziomka liofilizowana, nagietek, aromat
Wartość odżywcza w 100 g
wartość energetyczna 34,0 kJ / 8,0 kcal, tłuszcz 0,0 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,0 g), węglowodany 1,4 g (w tym cukry 1,1 g), błonnik 0,0 g, białko 0,0 g, sól 0,0 g, sód 0,0 g
Zalecany sposób parzenia
Wsypujemy 1 łyżeczkę suszu do filtra bądź zaparzacza i zalewamy ok. 200 ml wody o temperaturze 80°C (czyli ok. 5 minut po zagotowaniu). Parzymy ok. 1-3 minuty, w zależności jak mocny napar preferujemy, najlepiej pod przykryciem. Następnie oddzielamy susz od naparu. Tak przygotowujemy jedną filiżankę bądź niewielki kubek. Jeśli chcesz przygotować więcej naparu, użyj proporcjonalnie więcej suszu i wody. Smacznego!