90 - PAVO - herbata zielona - 50g
Wysyłka w 24h
Darmowa dostawa od 49 zł
Co wyróżnia herbatę Pavo?
Indyk myślał o niedzieli, a w sobotę… pojawił się na stole podczas amerykańskiego Święta Dziękczynienia. Dlaczego akurat on rozgościł się na stołach Amerykanów? Teorii na ten temat krąży wiele. Pewnym jest, że indyka uznaje się za ptaka Ameryki Północnej i jeden z jej najważniejszych symboli. Podobno Benjamin Franklin, jeden z ojców założycieli Stanów Zjednoczonych, chciał umieścić turkey w godle narodowym, bo wydawał mu się bardziej odpowiedni i rdzenny niż chociażby orzeł bielik.
O tym, że indyk to ptak wyjątkowy, jesteśmy przekonani – tak samo, jak herbata zielona nazwana jego imieniem. W Pavo (z języka esperanto „indyk”) oprócz liści sencha znajdziemy żurawinę (skoro indyk – musi być też ona!), truskawkę, malinę, melona oraz płatki słonecznika.
O właściwościach i smaku herbaty sencha mówi się od wieków i z pewnością mówić będzie jeszcze wiele. Cudowne, azjatyckie liście kryją w sobie smak, aromat i właściwości na miarę „naparu nieśmiertelności”! Pamiętać należy oczywiście o odpowiedniej formie zaparzania: optymalna temperatura to około 80 stopni Celsjusza, czas parzenia to z kolei 1, maksymalnie 3 minuty. Liście herbaty zielonej z dodatkami Pavo możemy parzyć wielokrotnie, nawet 3 razy.
Żurawina, która wzbogaca kompozycję, ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, dzięki czemu jest skuteczna, m.in. w walce z infekcjami pęcherza moczowego, niektórymi schorzeniami skóry i wrzodami żołądka. Interesujące płatki słonecznika pomogą z kolei na problemy żołądkowe – ale nie tylko! Według niektórych napar można stosować również zewnętrznie na stłuczenia, krwiaki czy trądzik – substancja zawarte w roślinie przyspieszą gojenie i regenerację skóry.
• kraj pochodzenia: Chiny
Cena za 1 kg
258,00 zł
Składniki
herbata zielona Sencha, owoce (truskawka liofilizowana, żurawina liofilizowana, melon crunch (cukier, melon, skrobia), malina liofilizowana), słonecznik płatki, aromat
Wartość odżywcza w 100 g
wartość energetyczna 260,0 kJ / 62,0 kcal, tłuszcz 0,0 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,0 g), węglowodany 11,0 g (w tym cukry 9,1 g), błonnik 4,1 g, białko 0,8 g, sól 0,0 g, sód 0,0 g
Zalecany sposób parzenia
Wsypujemy 1 łyżeczkę suszu do filtra bądź zaparzacza i zalewamy ok. 200 ml wody o temperaturze 80°C (czyli ok. 5 minut po zagotowaniu). Parzymy ok. 1-3 minuty, w zależności jak mocny napar preferujemy, najlepiej pod przykryciem. Następnie oddzielamy susz od naparu. Tak przygotowujemy jedną filiżankę bądź niewielki kubek. Jeśli chcesz przygotować więcej naparu, użyj proporcjonalnie więcej suszu i wody. Smacznego!