46 - LAMAO - herbata zielona - 100g
Wysyłka w 24h
Darmowa dostawa od 49 zł
Co wyróżnia herbatę Lamao?
Herbata zielona to druga pod względem popularności herbata na świecie. Największym producentem i zarazem jej konsumentem są Chiny. Technologia i obróbka liści w tym przypadku jest dość skomplikowana. Najpierw liście poddawane są procesowi więdnięcia, następnie należy wybrać jedną z metod powstrzymania oksydacji (aby zachowały swój kolor). Przed procesem suszenia nadaje się liściom różne kształty: igły (herbaty japońskie, sencha), spirale, listki pełne, skręcone, zwinięte (gunpowder), falowane, spłaszczone (tai ping hou kui). Na całym świecie produkuje się także zielone herbaty, które mają niestandardowy proces obróbki lub nietypowy kształt liścia (Gyokuro, Kukicha, Kokeicha, sproszkowana Matcha).
Herbata zielona z dodatkami Lamao powstała na bazie herbaty sencha. Kompozycję wzbogacono między innymi wiśnią liofilizowaną i różowym bławatkiem. Pierwszy z dodatków posiada wiele właściwości odżywczych – witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i innych składników. Wiśnie m.in. wpływają na procesy trawienne oraz pracę układu nerwowego. Według badań, zwiększają również apetyt i wspomagają pracę serca.
Herbata zielona z dodatkami Lamao zawiera m.in. witaminy A, B, B2, C, E, K oraz wiele minerałów (żelazo, sód, wapń, potas). Zawarte w niej polifenole opóźniają proces starzenia się komórek – dzięki garbnikom herbata odznacza się działaniem bakteriobójczym, zwalcza wirusy, pomaga zwalczyć szkodliwy cholesterol. Wysoka zawartość fluoru pozytywnie wpływa na zęby chroniąc je przed próchnicą, dodatkowo odświeża oddech.
• kraj pochodzenia: Chiny
Cena za 1 kg
269,00 zł
Składniki
herbata zielona Sencha, wiśnia liofilizowana, bławatek różowy, aromat
Wartość odżywcza w 100 g
wartość energetyczna 225,0 kJ / 53,0 kcal, tłuszcz 0,0 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,0 g), węglowodany 11 g (w tym cukry 8,7 g), błonnik 1,7 g, białko 1,0 g, sól 0,0 g, sód 0,0 g
Zalecany sposób parzenia
Wsypujemy 1 łyżeczkę suszu do filtra bądź zaparzacza i zalewamy ok. 200 ml wody o temperaturze 80°C (czyli ok. 5 minut po zagotowaniu). Parzymy ok. 1-3 minuty, w zależności jak mocny napar preferujemy, najlepiej pod przykryciem. Następnie oddzielamy susz od naparu. Tak przygotowujemy jedną filiżankę bądź niewielki kubek. Jeśli chcesz przygotować więcej naparu, użyj proporcjonalnie więcej suszu i wody. Smacznego!