51 - MILK OOLONG - herbata turkusowa - 100g
Wysyłka w 24h
Darmowa dostawa od 49 zł
Co wyróżnia herbatę Milk Oolong?
Połączenie wyszukanej herbaty i mlecznego aromatu – herbata oolong (tłumaczona z chińskiego jako „herbata czarnego smoka”), to klasyk w bogatym repertuarze chińskich naparów. Smak, wygląd i walory zdrowotne herbaty turkusowej doceniają poszukiwacze wyjątkowych doznań.
Dlaczego oolong nazywana jest turkusową? Określenie pochodzi od unikalnego, niebiesko-zielonego koloru liści. Krzewy rosną w górzystych terenach położonych na obszarze południowo-wschodniej części Chin. Warunki geograficzne to jedno – unikalny sposób obróbki ma tu równie ważne znaczenie. Liście oolong najpierw więdną w azjatyckim słońcu, następnie są lekko podrzucane (aby utlenianie zachodziło szybciej). Kolejny krok to shaqing – podpiekanie liści oraz rouqing – zwijanie ich w małe kostki. Zanim liście będą wysuszone, wcześniej aromatyzuje się je świeżym mlekiem. W ten sposób napar zyskuje niepowtarzalny, kremowy aromat. Złocisty kolor i wyjątkowy zapach to jego cechy rozpoznawcze. Oolong to herbata półfermentowana – rozpoznamy to w domowym eksperymencie. Wystarczy porównać zaparzone liście herbaty oolong i klasycznej zielonej, chińskiej herbaty – obwódka tych pierwszych będzie ciemnobrązowa, a środek zielony.
Liście zawierają sporo witamin i minerałów oraz antyoksydantów. Regularne picie odmiany oolong wpływa na dobry nastrój i samopoczucie. O systematyczność nietrudno – herbata turkusowa klasyczna zawiera niewielką dawkę kofeiny, więc można jej kosztować kilka razy w ciągu dnia. Dodatkowo, te same liście można parzyć wielokrotnie – za każdym razem będą zaskakiwać nowym aromatem i smakiem.
• kraj pochodzenia: Chiny
Cena za 1 kg
249,00 zł
Składniki
herbata Milk Oolong 100%
Wartość odżywcza w 100 g
wartość energetyczna 178,0 kJ / 42,0 kcal, tłuszcz 0,0 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,0 g), węglowodany 8,3 g (w tym cukry 6,6 g), błonnik 2,2 g, białko 0,0 g, sól 0,0 g, sód 0,0 g
Zalecany sposób parzenia
Wsypujemy 1 łyżeczkę suszu do filtra bądź zaparzacza i zalewamy ok. 200 ml wody o temperaturze 90°C (czyli ok. 2 minuty po zagotowaniu). Parzymy ok. 2-4 minuty, w zależności jak mocny napar preferujemy, najlepiej pod przykryciem. Następnie oddzielamy susz od naparu. Tak przygotowujemy jedną filiżankę bądź niewielki kubek. Jeśli chcesz przygotować więcej naparu, użyj proporcjonalnie więcej suszu i wody. Smacznego!