76 - TONZO CLASSIC - yerba mate - 100g

8,90 zł
Brazylijska yerba mate w odmianie Despalada zapewni dużą dawkę pobudzenia i energii.

• klasyczna yerba mate despalada 

• yerba jest spakowana w praktyczną torebkę z wygodnym zamknięciem, dzięki czemu zachowa swój smak i aromat na dłużej

Wysyłka w 1-2 w dni robocze

Darmowa dostawa od 49 zł

Ilość suszu
3/4 pojemności
przechylenie
45°
Temperatura wody
70-80 °C
Ilość parzeń
max. 7

Co wyróżnia yerba mate Tonzo Classic?


Przenieście się z nami do brazylijskiej dżungli! Uważajcie – trzeba tu zachować szczególną czujność i trzeźwość umysłu. Nie możecie sobie pozwolić na chwilę nieuwagi – wokół czai się mnóstwo niebezpieczeństw. Miejcie uszy i oczy szeroko otwarte!

Zastanawialiście się kiedyś, jak mieszkańcy tropikalnych lasów zachowują spokój, gdy wokół czyha na nich tyle zagrożeń? Oczywiście piękne krajobrazy z pewnością łagodzą ukąszenia dzikich zwierząt, ale nie udaremniają ich. Sekret amazońskich plemion to tajemniczy napój.

Yerba mate klasyczna Tonzo Classic to tradycja tradycji! Napar przyrządzany z liści ostrokrzewu paragwajskiego jest szczególnie popularny w Argentynie, Paragwaju, Urugwaju i Brazylii. Jak powstaje? Liście i gałązki zbiera się, w drugiej kolejności praży nad ogniem, następnie suszy i dzieli na mniejsze części. Co ważne – i liście, i gałązki. Proporcje tych dwóch składników warunkują siłę naparu. Elaborada zawiera około 30% łodyżek, z kolei despalada – dużo mocniejsza – nie więcej niż 10%. Najbardziej poszukiwana jest yerba, która składa się prawie w 100% z zielonych listków, rosnących na czubkach 20-metrowych drzew.

Yerba mate klasyczna despalada Tonzo Classic posiada spokojny, łagodny, świeży aromat. Trawiasty posmak, charakterystyczny dla tego typu naparów, świetnie skomponuje się z różnymi dodatkami: świeżymi owocami, odrobiną cytryny czy limonki.


• kraj pochodzenia: Brazylia

Cena za 1 kg

89,90 zł

Składniki

yerba mate 100%

Wartość odżywcza w 100 g

---

Zalecany sposób parzenia

Tradycyjnie yerba mate podaje się w naczynkach zwanych kalabasse lub matero, wykonanych z drewna, ceramiki lub tykwy oraz pije przez bombillę. Zgodnie ze sztuką, najpierw wsypujemy yerbę do ok. ½ - ¾ wysokości naczynia, w zależności jak mocny napar preferujemy (początkującym zalecamy mniejszą ilość). Następnie przechylamy naczynie o ok. 45° i potrząsamy nim delikatnie parę razy, tak aby susz dobrze się ułożył. Wkładamy bombillę w miejsce powstałego zagłębienia, po czym zalewamy do pełna wodą o temperaturze 70-80°C. Tak przygotowaną yerbę możemy zalewać do 7 razy – dopóki nam smakuje.

WAŻNE! Nie mieszaj naparu bombillą, żeby jej nie zatkać. Długie trzymanie zalanego suszu nie jest wskazane. Im dłużej yerba się parzy, tym jest mocniejsza, ciemniejsza i z dużą ilości goryczki.

Jeśli jeszcze nie masz matero i bombilli, nie przejmuj się – możesz przygotować swoją yerbę jak herbatę. Do parzenia dobrze sprawdzą się papierowe filtry. Powszechnie też przygotowuje się yerbę na zimno – terere, czyli mate zalaną zimną wodą, często z dodatkiem soku owocowego i lodu.

76 Tonzo Classic

Zwierzęcym odpowiednikiem mocy w wierzeniach południowoamerykańskich Indian jest jaguar. Pojawia się nawet w kilkusetletnich legendach o mate! Ten dziki kot jest najbardziej okazałym mięsożercą wśród ssaków Ameryki Południowej. Stojący jaguar może mieć nawet 76 centymetrów wysokości w kłębie (czyli od najwyższego punktu tułowia).

Opinie klientów (0)

Polecamy również

77 - TONZO ENERGY - yerba mate - 100g

Yerba Mate z ananasem, skórką pomarańczy, guaraną, żeń-szeniem, maliną i liściem białej morwy

82 - TONZO BERRY - yerba mate - 100g

Yerba Mate z maliną, jagodą, czerwoną porzeczką i różowym bławatkiem

20 %

WildPower Yerba Mate Brazil Despalada - 400 g

Klasyczna yerba mate o wyrazistym smaku

Bombilla Bola czarna ze szczoteczką

Bombilla do yerba mate z kamieniem chłodzącym i szczoteczką do czyszczenia