84 - CERIZO - świąteczna kompozycja owocowa - 100g
Wysyłka w 24h
Darmowa dostawa od 49 zł
Puszka GRATIS od 89 zł
Co wyróżnia kompozycję Cerizo?
Wiśnia – to dopiero historia! Archeolodzy zajmujący się życiem pierwszych ludzi stwierdzili, że na smaku tych owoców poznano się już tysiące lat temu. Instynkt okazał się słuszny – wiśnie świetnie zaspokajają pragnienie, zawierają wiele witaminy C, A, E, K B6; do tego wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód czy cynk. Wiśnia – cerizo z języka esperanto – to też ważny element kultury Japonii. Samurajowie uznawali ten owoc za symbol odwagi i honorowej śmierci, Seppuku. Szlachetni rycerze uważali, że tak samo, jak nietrwały był liść kwitnącej wiśni, tak samo ulotne i nietrwale jest życie samuraja.
W herbatce owocowej Cerizo oprócz wiśni znajdziemy też moc innej, czerwonej rośliny – hibiskusa. Ma on lekkie działanie moczopędne, zapobiega zastojom wody w organizmie i sprzyja oczyszczeniu organizmu. Działa przeciwszkorbutowo, zawiera też ogromną ilość przeciwutleniaczy (polifenolii, antocyjanów i flawonoidów). Kwaskowość wiśni i hibiskusa idealnie komponuje się tutaj ze słodyczą ananasa kandyzowanego, rodzynek i jagody suszonej. Te ostatnie świetnie działają na wzrok, uelastyczniają naczynia krwionośne, a ich suszona wersja łagodzi biegunki. Rodzynki, źródło drogocennego dla tarczycy jodu, pomagają regulować poziom cukru we krwi i złego cholesterolu.
Herbata owocowa Cerizo to przepyszny i zdrowy napój, który dostarczy organizmowi całe spektrum witamin.
• kraj pochodzenia: Egipt
Cena za 1 kg
249,00 zł
Składniki
hibiskus, ananas kandyzowany (ananas, cukier, kwas cytrynowy), jagoda suszona, rodzynki (rodzynki, olej roślinny), wiśnia liofilizowana, aromat
Wartość odżywcza w 100 g
wartość energetyczna 632,0 kJ / 149,0 kcal, tłuszcz 0,0 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,0 g), węglowodany 33,0 g (w tym cukry 25,0 g), błonnik 3,3 g, białko 1,6 g, sól 0,0 g, sód 0,0 g
Zalecany sposób parzenia
Wsypujemy 1,5-2 łyżeczki suszu do filtra bądź zaparzacza i zalewamy ok. 200 ml wody o temperaturze 95°C (zaraz po zagotowaniu). Parzymy ok. 5 minut, najlepiej pod przykryciem. Następnie oddzielamy susz od naparu. Tak przygotowujemy jedną filiżankę bądź niewielki kubek. Jeśli chcesz przygotować więcej naparu, użyj proporcjonalnie więcej suszu i wody. Smacznego!