87 - AVILA - herbata czarna - 50g
Wysyłka w 24h
Darmowa dostawa od 49 zł
Co wyróżnia herbatę Avila?
W poszukiwaniu historycznych tajemnic można udać się miasta Avila – 110 kilometrów na zachód od Madrytu, w Górach Kastylijskich odnajdziemy średniowieczne fortyfikacje i perły architektury sakralnej: Iglesia de San Pedro, Iglesia de San Juan de Ávila czy klasztor Real Monasterio de Santo Tomás. Słoneczne, hiszpańskie miasto stało się inspiracją dla herbaty czarnej z dodatkami Avila.
Avila to mieszanka, dla której bazą jest cejlońska, czarna herbata – jeden z najpopularniejszych i najbardziej pożądanych gatunków. Jej bogaty smak i aromat przypadnie do gustu zarówno koneserom, jak i osobom, które nie należą do pasjonatów złocistego naparu. Odpowiedni klimat Sri Lanki – wilgotność, umiarkowane opady i charakterystyczne ukształtowanie powierzchni tego kraju – stwarza idealne warunki dla wzrostu drogocennych liści. Dzięki ręcznej metodzie zbierania, cejlońska herbata ma bardzo wysoką jakość. Smak herbaty czarnej Avila wzbogaca skórka cytrynowa. Ten element, często niedoceniany i wyrzucany, ma kilkukrotnie wyższą zawartość witaminy C niż miąższ owoców. Dodatkowo posiada wysokie właściwości prozdrowotne. Może pomóc w higienie jamy ustnej, zawiera wysoką ilość drogocennych przeciwutleniaczy, zwalcza drobnoustroje, ale także wspiera układ odpornościowy organizmu. Oprócz tego pomaga w niszczeniu kamieni żółciowych i wykazuje działanie przeciwnowotworowe.
W składzie herbaty czarnej Avila znajdziemy także olejek z bergamotki. Dzięki niemu napar ma świeży, cytrusowy, lekko orzeźwiający smak. Oprócz zachwycającego aromatu, olejek z bergamotki w herbacie czarnej Avila podnosi jej walory prozdrowotne – wzmacnia odporność, poprawia trawienie, a także wpływa na poprawę samopoczucia: uspokaja, wycisza i wprawia w dobry nastrój. Herbata czarna Avila to świetna propozycja dla osób, które szukają herbat o intensywnym aromacie, przełamanym orzeźwiającymi, cytrusowymi nutami. Napar będzie się świetnie komponował z odrobiną soku z owoców, brązowego cukru albo konfitury. Tak przygotowana herbata z pewnością wielu osobom przypadnie do gustu.
• kraj pochodzenia: Sri Lanka
Cena za 1 kg
198,00 zł
Składniki
herbata czarna Ceylon, skórka cytrynowa, aromat
Wartość odżywcza w 100 g
wartość energetyczna 31,0 kJ / 7,0 kcal, tłuszcz 0,0 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,0 g), węglowodany 1,6 g (w tym cukry 1,4 g), błonnik 0,0 g, białko 0,0 g, sól 0,0 g
Zalecany sposób parzenia
Wsypujemy 1 łyżeczkę suszu do filtra bądź zaparzacza i zalewamy ok. 200 ml wody o temperaturze 95°C (zaraz po zagotowaniu). Parzymy ok. 3 minuty, najlepiej pod przykryciem. Następnie oddzielamy susz od naparu. Tak przygotowujemy jedną filiżankę bądź niewielki kubek. Jeśli chcesz przygotować więcej naparu, użyj proporcjonalnie więcej suszu i wody. Smacznego!