Matero Diament - czarne - 350ml
Wysyłka w 24h
Darmowa dostawa od 49 zł
Do czego służy matero?
Ceramiczne matero przeznaczone do yerba mate o bardzo oryginalnym i nowoczesnym designie. Naczynko zostało ukształtowane na wzór szlachetnego diamentu, a klasyczna czerń nadaje mu eleganckiego i ponadczasowego charakteru. To interesująca alternatywa dla klasycznego matero z tykwy. Jest szkliwione wewnątrz dzięki czemu łatwiej utrzymać jego czystość.
Jak parzyć yerba mate?
Tradycyjnie yerba mate podaje się w naczynkach zwanych kalabasse lub matero, wykonanych z drewna, ceramiki lub tykwy oraz pije przez bombillę. Zgodnie ze sztuką, najpierw wsypujemy yerbę do ok. ½ - ¾ wysokości naczynia, w zależności jak mocny napar preferujemy (początkującym zalecamy mniejszą ilość). Następnie przechylamy naczynie o ok. 45° i potrząsamy nim delikatnie parę razy, tak aby susz dobrze się ułożył. Wkładamy bombillę w miejsce powstałego zagłębienia, po czym zalewamy do pełna wodą o temperaturze 70-80°C. Tak przygotowaną yerbę możemy zalewać do 7 razy – dopóki nam smakuje.
WAŻNE! Nie mieszaj naparu bombillą, żeby jej nie zatkać. Długie trzymanie zalanego suszu nie jest wskazane. Im dłużej yerba się parzy, tym jest mocniejsza, ciemniejsza i z dużą ilości goryczki.
Jeśli jeszcze nie masz matero i bombilli, nie przejmuj się – możesz przygotować swoją yerbę jak herbatę. Do parzenia dobrze sprawdzą się papierowe filtry. Powszechnie też przygotowuje się yerbę na zimno – terere, czyli mate zalaną zimną wodą, często z dodatkiem soku owocowego i lodu.