Mnóstwo dobroczynnych właściwości w delikatnej i pysznej odsłonie.
• opakowanie zawiera 100% suszone liście mięty
Ilość suszu
1-1,5 łyżeczki / 200 ml
Temperatura wody
90-95°C
Czas parzenia
5-10 min
Pora dnia
dzień i noc
Dlaczego warto sięgnąć po Miętę Spearmint?
Mięta Spearmint jest łagodniejsza i słodsza od mięty pieprzowej. Jak jej każdy gatunek wykazuje ona wiele właściwości zdrowotnych. Liście mięty są dobrym źródłem przeciwutleniaczy, witamin ( A oraz B3) oraz minerałów ( wapń, fosfor, żelazo, magnez). Dodatkowo zawierają białka i węglowodany. Mięta stosowana jest przede wszystkim jako lek na problemy z trawieniem, warto pamiętać, że suszona jest tak samo skuteczna jak świeża. Łagodzi bóle brzucha i jako środek wiatropędny pomaga na wzdęcia. Napar z liści mięty zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, pobudza wytwarzanie żółci, tym samym usprawniając pracę jelit oraz pomaga przy schorzeniach wątroby. Właśnie dlatego przy bólach brzucha i dolegliwościach żołądkowych, mięta powinna być pierwszym stosowanym środkiem. Dzięki swoim właściwościom jest dobrym suplementem dla osób chcących dbać o odpowiednią sylwetkę. Suszone liście mięty mają też właściwości przeciwbakteryjne i uspokajające. Ponadto ta roślina jest jednym z najpopularniejszych ziół wykorzystywanych w walce z chorobami układu oddechowego. Mięta dzięki olejkowi miętowemu zawartemu w liściach ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Głównym składnikiem tego olejku jest mentol, który poprzez rozluźnienie mięśni gładkich, ułatwia oddychanie. W celu leczenia dróg oddechowych mięta może być stosowana zarówno w formie inhalacji (aromaterapia) jak i doustnie w formie płukanki. Inne pozytywne działania mięty to zmniejszenie przekrwienia, łagodzenie stresu i bólów głowy. Mięta jest dobrym ziołem na płuca, oskrzela jak i na zatoki. Przy zaflegmionym gardle, napar z mięty skutecznie je udrożnia. Napój z suszonych liści można serwować zarówno na ciepło jak i na zimno. W chłodne wieczory taka esencja w wersji na ciepło rozgrzewa, natomiast w ciepłe dni spożywana na zimno idealnie gasi pragnienie, orzeźwia oraz wychładza i pozostawia uczucie świeżości w ustach. Dodatkowo mięta przeciwdziała senności. Warto pamiętać, że świeże jak i suszone liście mięty znajdują wiele zastosowań w kuchni. Bardzo popularnym deserowym połączeniem jest smak miętowo-czekoladowy. W celu uzyskania ciekawych i niepowtarzalnych smaków, można ją dodawać do sałatek, ciast, ryb czy twarogu. Mięta sprawdzi się idealnie jako dodatek do różnych napojów, nadaje ciekawego smaku herbatom, koktajlom oraz szejkom.
• kraj pochodzenia: Egipt
Cena za 1 kg
178 zł
Składniki
mięta 100%
Zalecany sposób parzenia
Wsypujemy 1-1,5 łyżeczki suszu do filtra bądź zaparzacza i zalewamy ok. 200 ml wody o temperaturze 90-95°C (czyli ok. 2 minuty po zagotowaniu). Parzymy ok. 5-10 minut, w zależności jak mocny napar preferujemy, najlepiej pod przykryciem. Następnie oddzielamy susz od naparu. Tak przygotowujemy jedną filiżankę bądź niewielki kubek. Jeśli chcesz przygotować więcej naparu, użyj proporcjonalnie więcej suszu i wody. Smacznego!
Kompozycja ziołowa z miętą, anyżem, ślazem, rumiankiem, kminkiem, koprem i nagietkiem
Nasza strona używa plików Cookies w celu m.in. zapewnienia prawidłowego działania sklepu, prowadzenia statystyk, dostosowania strony do preferencji użytkownika oraz dbałości o jego doświadczenia. Możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików Cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce prywatności