Mięta Spearmint - 50 g

6,90 zł

Wysyłka w 24h

Darmowa dostawa od 49 zł

Mnóstwo dobroczynnych właściwości w delikatnej i pysznej odsłonie.

• opakowanie zawiera 100% suszone liście mięty
Ilość suszu
1-1,5 łyżeczki / 200 ml
Temperatura wody
90-95°C
Czas parzenia
5-10 min
Pora dnia
dzień i noc

Dlaczego warto sięgnąć po Miętę Spearmint?


Mięta Spearmint jest łagodniejsza i słodsza od mięty pieprzowej. Jak jej każdy gatunek wykazuje ona wiele właściwości zdrowotnych. Liście mięty są dobrym źródłem przeciwutleniaczy, witamin ( A oraz B3) oraz minerałów ( wapń, fosfor, żelazo, magnez). Dodatkowo zawierają białka i węglowodany. Mięta stosowana jest przede wszystkim jako lek na problemy z trawieniem, warto pamiętać, że suszona jest tak samo skuteczna jak świeża. Łagodzi bóle brzucha i jako środek wiatropędny pomaga na wzdęcia. Napar z liści mięty zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, pobudza wytwarzanie żółci, tym samym usprawniając pracę jelit oraz pomaga przy schorzeniach wątroby. Właśnie dlatego przy bólach brzucha i dolegliwościach żołądkowych, mięta powinna być pierwszym stosowanym środkiem. Dzięki swoim właściwościom jest dobrym suplementem dla osób chcących dbać o odpowiednią sylwetkę. Suszone liście mięty mają też właściwości przeciwbakteryjne i uspokajające. Ponadto ta roślina jest jednym z najpopularniejszych ziół wykorzystywanych w walce z chorobami układu oddechowego. Mięta dzięki olejkowi miętowemu zawartemu w liściach ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Głównym składnikiem tego olejku jest mentol, który poprzez rozluźnienie mięśni gładkich, ułatwia oddychanie. W celu leczenia dróg oddechowych mięta może być stosowana zarówno w formie inhalacji (aromaterapia) jak i doustnie w formie płukanki. Inne pozytywne działania mięty to zmniejszenie przekrwienia, łagodzenie stresu i bólów głowy. Mięta jest dobrym ziołem na płuca, oskrzela jak i na zatoki. Przy zaflegmionym gardle, napar z mięty skutecznie je udrożnia. Napój z suszonych liści można serwować zarówno na ciepło jak i na zimno. W chłodne wieczory taka esencja w wersji na ciepło rozgrzewa, natomiast w ciepłe dni spożywana na zimno idealnie gasi pragnienie, orzeźwia oraz wychładza i pozostawia uczucie świeżości w ustach. Dodatkowo mięta przeciwdziała senności. Warto pamiętać, że świeże jak i suszone liście mięty znajdują wiele zastosowań w kuchni. Bardzo popularnym deserowym połączeniem jest smak miętowo-czekoladowy. W celu uzyskania ciekawych i niepowtarzalnych smaków, można ją dodawać do sałatek, ciast, ryb czy twarogu. Mięta sprawdzi się idealnie jako dodatek do różnych napojów, nadaje ciekawego smaku herbatom, koktajlom oraz szejkom.

• kraj pochodzenia: Egipt

Cena za 1 kg

178 zł

Składniki

mięta 100%

Zalecany sposób parzenia

Wsypujemy 1-1,5 łyżeczki suszu do filtra bądź zaparzacza i zalewamy ok. 200 ml wody o temperaturze 90-95°C (czyli ok. 2 minuty po zagotowaniu). Parzymy ok. 5-10 minut, w zależności jak mocny napar preferujemy, najlepiej pod przykryciem. Następnie oddzielamy susz od naparu. Tak przygotowujemy jedną filiżankę bądź niewielki kubek. Jeśli chcesz przygotować więcej naparu, użyj proporcjonalnie więcej suszu i wody. Smacznego!

Polecamy również

Mięta - 50 g

Suszone liście mięty

Melisa - 50 g

Suszone liście melisy

Przemiana - 50 g

Kompozycja ziołowa z miętą, anyżem, ślazem, rumiankiem, kminkiem, koprem i nagietkiem