Herbata i kawa lipca: PAPAJO i Italian Roast.

Już jest! Nadeszło wyczekiwane, choć upalne lato, a wraz z nim okazje do spotkań na świeżym powietrzu, długie wieczory w hamaku z ulubioną książką i wędrówki w otoczeniu natury. Lato to czas, w którym często rezygnujemy z ciepłych, aromatycznych herbat na rzecz zimnych napojów – nic nie stoi jednak na przeszkodzie do stworzenia pysznego, orzeźwiającego napoju właśnie na bazie herbaty bądź kawy.

Ice Tea PAPAJO – nadchodzi orzeźwienie z herbatą lipca!

Na gorący, letni miesiąc lipiec wybraliśmy naszego owocowego faworyta do roli Ice Tea – kompozycję na bazie hibiskusa PAPAJO. Oprócz wspomnianego hibiskusa znajdziesz w tej mieszance dużą ilość suszonego jabłka, owoców czarnego bzu, kandyzowanej papai, truskawki i maliny. PAPAJO po zaparzeniu smakuje nieco jak kompot – dlatego tak uwielbiamy dodawać do niej nieco miodu, by uzyskać mocno owocowy napar, przywodzący na myśl pyszne, babcine przetwory.

Przepis na Ice Tea PAPAJO (dzbanek 1 litr):


1 litr świeżo zagotowanej wody
5 łyżeczek kompozycji owocowej PAPAJO
70 g malin (pełna garść owoców)
łyżka miodu (bądź wedle preferencji)
opcjonalnie liście mięty lub stewii do smaku

Sposób przygotowania:
Wsyp 5 łyżeczek kompozycji do papierowego filtra lub zaparzacza, zalej świeżo zagotowaną wodą o temperaturze 95°C (zaraz po zagotowaniu). Parz pod przykryciem minimum 5 minut – możesz również ten czas przedłużyć do 8-10 minut, aby uzyskać mocniejszy napar. Dorzuć do naparu maliny i odłóż do ostudzenia, a gdy już nie jest gorący, wstaw do lodówki. Na koniec posłodź miodem, dorzuć kostki lodu i podawaj z listkami mięty lub stewii.

Herbata mrożona PAPAJO to wspaniałe, owocowe orzeźwienie na lato!

Kawa lipca – Etno Cafe Italian Roast

Na kawę miesiąca w lipcu wybraliśmy najmniej kwasową, najdelikatniejszą kompozycję od naszych przyjaciół z Etno Cafe – Italian Roast. Italian Roast to 100% najwyższej jakości arabiki palonej w stopniu medium dark. Bogaty aromat z wyczuwalnymi nutami karmelu, czekolady deserowej i orzechów, doskonale współgra z dodatkiem mleka, będąc idealną propozycją na podstawę naszych orzeźwiających Ice Coffee.
Tę klasyczną kawę kochamy za jeszcze jedną rzecz – jej zbalansowany smak przypadnie do gustu nie tylko rozsmakowanym w kawowych nutach kawoszom, ale również możemy zaproponować ją naszym gościom w czasie wieczornych imprez w ogrodzie.

Jak przyrządzić pyszną Ice Coffe na podstawie kawy Italian Roast? 


50 ml mocnej kawy Italian Roast od Etno Cafe
100 ml mleka
kilka kostek lodu
gałka lodów waniliowych / kakao / bita śmietana

Sposób przygotowania:
Do wysokiej szklanki wlej zimne mleko oraz wrzuć kilka kostek lodu. Wlewamy kawę – jeśli chcemy uzyskać warstwy, możemy wlewać kawę po łyżeczce, dzięki czemu nasza Ice Coffee będzie miała dwie warstwy. Całość możemy przystroić kakao, lodami lub bitą śmietaną. Smacznego!

Ice coffee na bazie Italian Roast od Etno Cafe to idealna propozycja dla pragnących orzeźwienia kawoszy! Lipiec nie musi oznaczać rezygnacji z podróży po krainie herbacianych i kawowych smaków. Z reguły letnie upały sprawiają, że pijemy mniej ciepłych napojów – w naszym biurze również skłaniamy się częściej do chłodnych napojów niż do dzbanka gorącej, parującej herbaty. Na szczęście większość herbat oraz kaw może posłużyć do stworzenia Ice Tea albo Ice Coffee.

Data publikacji:

12.07.2021