17 - DARJEELING FIRST FLUSH - herbata czarna - 100g

31,90 zł
First Flush czyli herbata z pierwszego zbioru w sezonie. 

• klasyczna czarna herbata o orzeźwiająco-kwiatowym aromacie

• herbatę pakujemy w praktyczną torebkę z wygodnym zamknięciem, dzięki czemu zachowa swój smak i aromat na dłużej

Wysyłka w 1-2 w dni robocze

Darmowa dostawa od 49 zł

Ilość suszu
1 łyżeczka / 200 ml
Temperatura wody
95°C
Czas parzenia
3 min
Pora dnia
dzień

Co wyróżnia herbatę Darjeeling First Flush?


Darjeeling to niewielki region w Indiach, położony pomiędzy Nepalem a Bhutanem na wysokości ponad 2200 metrów n.p.m. Ta mała prowincja o umiarkowanym klimacie sprzyja rozwojowi turystyki w Indiach, ale jest też ojczyzną jednej z najbardziej wyrafinowanych i luksusowych herbat na świecie.

Plantacje gatunku Darjeeling dostarczają prawie 5% całościowej produkcji herbaty w Indiach. Rocznie, w ponad 80 ogrodach herbacianych w Darjeeling, eksportuje się około 10 milionów kilogramów herbaty. Wśród nich to Darjeeling First Flush cieszy się największą popularnością.

Historia tego napoju rozpoczęła się od chirurga Arthura Campbella, który w 1841 roku zasadził w Darjeeling potajemnie przywiezione, chińskie nasiona krzewu herbacianego. Jego popularność była tak ogromna, że zapoczątkowała uprawę komercyjną, zorganizowaną przez rząd brytyjski.

Dziś herbata z ogrodów pomiędzy Nepalem a Bhutanem podlega ścisłej kontroli. Żeby daną mieszankę można było określić prawdziwym, certyfikowanym Darjeelingiem, uprawa musi spełniać określone warunki (m.in. krzewy muszą rosnąć na wysokości co najmniej 914 metrów, konieczne jest przestrzeganie odpowiedniej temperatury zbioru liści itd.).

First Flush to inaczej herbata z pierwszego zbioru, przypadającego na marzec, kwiecień lub maj. Ze względu na specyficzny, górski klimat panujący w prowincji Darjeeling, First Flush nazywana jest „herbatą mgieł”. Krzewy mają swój okres wegetacji, a srebrne, mięsiste liście można zbierać głównie od kwietnia do października. Pierwszy zbiór odbywa się tuż po wiosennych deszczach. To z kolei warunkuje niezwykłe, jak na czarną herbatę, cechy naparu. First Flush posiada wyśmienity, orzeźwiająco-kwiatowy aromat. Jasny, złotawy odcień uzyskuje się dzięki nie 100-procentowemu, a około 90-procentowemu poziomowi fermentacji. Dlatego też Darjeeling First Flush nazywa się często „herbacianym szampanem” – ze względu na specyficzny, słomkowy kolor, ale przede wszystkim – wyrafinowany smak.

Jak każda czarna herbata, Darjeeling First Flush może wpływać pobudzająco, chronić zęby i skórę przed szybkim starzeniem się.


• kraj pochodzenia: Indie

Cena za 1 kg

319,90 zł

Składniki

herbata czarna Darjeeling 100%

Wartość odżywcza w 100 g

---

Zalecany sposób parzenia

Wsypujemy 1 łyżeczkę suszu do filtra bądź zaparzacza i zalewamy ok. 200 ml wody o temperaturze 95°C (zaraz po zagotowaniu). Parzymy ok. 3 minuty, najlepiej pod przykryciem. Następnie oddzielamy susz od naparu. Tak przygotowujemy jedną filiżankę bądź niewielki kubek. Jeśli chcesz przygotować więcej naparu, użyj proporcjonalnie więcej suszu i wody. Smacznego!

17 Darjeeling First Flush

Obecnie prowincja Darjeeling zajmuje powierzchnię ponad 17 tysięcy hektarów. Zbiorem herbat zajmują się tutaj najczęściej kobiety, tzw. zbieraczki, które rozpoczynają swoją pracę bardzo wcześnie rano. Wiedza na temat uprawy herbaty jest pilnie strzeżoną tajemnicą, przekazywaną z pokolenia na pokolenie.

Opinie klientów (0)

Polecamy również

78 - ASSAM DIKOM STGFOPI - herbata czarna - 50g

Klasyczna czarna herbata o miodowym posmaku

6 - NEPAL MALOOM FTGFOPI - herbata czarna - 50g

Klasyczna czarna herbata o głębokim, szlachetnym smaku

87 - AVILA - herbata czarna - 50g

Czarna herbata Ceylon z olejkiem z bergamotki i skórką cytryny

Puszka na herbatę

Stalowa puszka do przechowywania herbaty