19 - ENGLISH BREAKFAST - zimowa herbata czarna - 50g

10,90 zł

Wysyłka w 24h

Darmowa dostawa od 49 zł

Idealna herbata do śniadania, czyli dwa w jednym – dobrze smakuje i pobudza.

• połączenie dwóch klasycznych czarnych herbat Assam Dekorai i Ceylon

• herbatę pakujemy w specjalne, zimowe opakowanie. Świetnie sprawdzi się jako prezent.
Ilość suszu
1 łyżeczka / 200 ml
Temperatura wody
95°C
Czas parzenia
3 min
Pora dnia
dzień

Co wyróżnia herbatę English Breakfast?


Kiedy mówimy o English Breakfast, myślimy często o tradycyjnym, tłustym angielskim śniadaniu. Na stole Brytyjczyków oprócz jajek sadzonych (lub jajecznicy), plastrów bekonu, parówek, kiełbasek, fasolki w sosie pomidorowym, pomidorów, pieczarek czy black pudding, musi pojawić się też kubek z energetycznym napojem – klasyczna czarna herbata English Breakfast. Najczęściej pija się ją właśnie o poranku, na dobre rozpoczęcie dnia. Grono miłośników herbacianej mieszanki, którzy kosztują jej każdego poranka, jest znacznie większe, niż liczba mieszkańców Wielkiej Brytanii!

English Breakfast to połączenie herbaty czarnej Assam Dekorai oraz herbaty czarnej Ceylon OP. Charakteryzuje się mocnym i wyrazistym smakiem oraz brązowo-bursztynową barwą. Kiedyś w składzie English Breakfast znajdowała się wyłącznie chińska herbata. Dzisiaj jest to blend herbaty chińskiej i ceylońskiej. Co ciekawe, w składzie English Breakfast Tea można znaleźć także liście pochodzące z Afryki, a nawet Indonezji.

Nie bez powodu to właśnie z Brytyjczykami kojarzy się English Breakfast Tea. Stanowi ona nie tylko ważny element angielskiego śniadania, ale stały napój popijany w ciągu dnia. Dzięki wysokiej zawartości kofeiny, herbata English Breakfast może zastąpić filiżankę kawy. Jeśli chcemy wypić ją w prawdziwie brytyjskim stylu, powinniśmy dodać do niej odrobinę mleka, śmietanki oraz cukru. Obowiązują tutaj dwie szkoły: milk first (najpierw wlewamy do filiżanki mleko) i milk after (dodajemy mleko do herbaty).

Aby zachować właściwości i odpowiedni aromat herbaty, liście najlepiej zalewać wrzątkiem, woda nie powinna być ani odrobinę wystudzona. English Breakfast parzymy od 1 do 3 minut, po czym oddzielamy liście od naparu. Ze względu na intensywność herbaty, liście możemy zalać wrzątkiem ponownie, przy kolejnej degustacji.

Oprócz właściwości związanych z piciem czarnej herbaty (pomoc przy zatruciach, ułatwianie trawienia, obniżanie ciśnienia i inne), wiele mówi się o zastosowaniu zewnętrznym. Okłady z liści czarnej herbaty łagodzą poparzenia słoneczne, a także usuwają przykry zapach.


• kraj pochodzenia: Indie, Sri Lanka

Cena za 1 kg

218,00 zł

Składniki

Herbata czarna Assam Dekorai, herbata czarna Ceylon OP

Wartość odżywcza w 100 g

---

Zalecany sposób parzenia

Wsypujemy 1 łyżeczkę suszu do filtra bądź zaparzacza i zalewamy ok. 200 ml wody o temperaturze 95°C (zaraz po zagotowaniu). Parzymy ok. 3 minuty, najlepiej pod przykryciem. Następnie oddzielamy susz od naparu. Tak przygotowujemy jedną filiżankę bądź niewielki kubek. Jeśli chcesz przygotować więcej naparu, użyj proporcjonalnie więcej suszu i wody. Smacznego!

19 English Breakfast

Herbata English Breakfast według wielu źródeł została wymyślona przez XIX–wiecznego brytyjskiego kupca z przeznaczeniem do spożycia przy śniadaniu. Duża moc naparu miała wpłynąć pobudzająco na pijącą ją osobę.

Polecamy również

72 - STELO - zimowa herbata czarna - 50g

Zimowa czarna herbata ze skórką pomarańczy, żurawiną, goździkami, kwiatem pomarańczy i sandałowcem

78 - ASSAM DIKOM STGFOPI - zimowa herbata czarna - 50g

Klasyczna czarna herbata o miodowym posmaku w zimowej torebce

22 - EARL GREY - zimowa herbata czarna - 50g

Czarna herbata Ceylon z olejkiem z bergamotki w zimowej torebce