22 - EARL GREY - herbata czarna - 100g
Wysyłka w 24h
Darmowa dostawa od 49 zł
Co wyróżnia herbatę Earl Grey?
Herbata czarna z Cejlonu i olejek ze śródziemnomorskiej bergamotki – to wspaniała propozycja do śniadania, która zapewni nam dobry nastrój przez cały dzień. Earl Grey jest jedną z najbardziej znanych i cenionych kompozycji na świecie. Sposób na nią jest bardzo prosty – wspaniały smak i aromat uzyskuje się poprzez dodanie do liści olejku z „książęcej gruszki” (bergamotki). Dzięki temu herbata czarna klasyczna Earl Grey ma niepowtarzalny smak i aromat. Dodawanie olejku to proces, który ma wręcz wiekową tradycję – wziął się najprawdopodobniej z tego, że podczas długiej podróży (z Azji do Wielkiej Brytanii) obawiano się pleśni i specyficznego zapachu ryb. Dlatego w lukach transportowych umieszczano liście herbaty zabezpieczano olejkiem ze skórki cytrusowego owocu. A skoro mowa o Wielkiej Brytanii! W niewielu krajach na świecie picie herbaty traktuje się tak „poważnie”. Sherlock Holmes, Królowa Brytyjska, George Orwell – czy wyobrażamy ich sobie bez cup of tea? Ten ostatni napisał nawet esej „A Nice Cup of Tea”, w którym opisuje kilkanaście reguł odpowiedniego parzenia herbaty. Herbata czarna klasyczna Earl Grey bardzo często występuje w towarzystwie kilku dodatków. W wersji śniadaniowej i brytyjskiej, najlepiej podać ją z odrobiną mleka lub śmietanki oraz cukrem. Filiżanka takiego aromatycznego, intensywnego naparu od razu stawia na nogi! Jeśli chodzi o dodatki – dobrze mieć w zanadrzu rich tea biscuits – czyli herbatniki, które umożliwią nam tzw. dunking – maczanie ciasteczka w gorącej herbacie. Po brytyjsku! CIEKAWOSTKA Tradycyjnie uważa się, że Earl Grey otrzymał nazwę na cześć Charlesa Greya – 2. hrabiego Grey i 22. premiera Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii w latach 1830-1834. Podobno otrzymał on w prezencie herbatę aromatyzowaną olejkiem z pomarańczy bergamoty. Legenda mówi, że był to wyraz wdzięczności mandaryna chińskiego, którego tonący syn został uratowany przez jednego z ludzi lorda Greya.
• kraj pochodzenia: Sri Lanka
Cena za 1 kg
139,00 zł
Składniki
herbata czarna Ceylon, aromat
Wartość odżywcza w 100 g
---Zalecany sposób parzenia
Wsypujemy 1 łyżeczkę suszu do filtra bądź zaparzacza i zalewamy ok. 200 ml wody o temperaturze 95°C (zaraz po zagotowaniu). Parzymy ok. 3 minuty, najlepiej pod przykryciem. Następnie oddzielamy susz od naparu. Tak przygotowujemy jedną filiżankę bądź niewielki kubek. Jeśli chcesz przygotować więcej naparu, użyj proporcjonalnie więcej suszu i wody. Smacznego!