23 - EARL GREY PREMIUM - herbata czarna - 100g
Wysyłka w 24h
Darmowa dostawa od 49 zł
Co wyróżnia herbatę Earl Grey Premium?
Jeżeli mowa o legendarnych, herbacianych kompozycjach – warto wspomnieć o Earl Grey. Połączenie chińskiej, czarnej herbaty Yun Ming oraz olejku z bergamotki to element śniadań na całym świecie i jedna z najbardziej znanych i cenionych kompozycji.
Yun Ming to klasyczna chińska czarna herbata, polecana szczególnie miłośnikom mocnych, ale pozbawionych goryczy naparów. Posiada głęboki, wyrazisty smak i niezwykle przyjemny, herbaciany posmak. Zawiera także sporo teiny. Prawdziwy sekret wspaniałego smaku i aromatu herbaty Earl Grey Premium to olejek z bergamotki. Nazwę wprowadzili Turcy, określając tym mianem owoc Książęcej Gruszki. Uprawia się go w strefie śródziemnomorskiej, kształtem przypomina owoce cytrusowe i posiada grubą, mięsistą skórkę. Właśnie z tej skóry tłoczony jest aromatyczny olejek, dodawany między innymi do herbat typu Earl Grey, który zapewnia mocny i rześki smak z wyczuwalnymi, cytrusowymi nutami.
Pojawienie się herbaty Earl Grey w Europie jest prawdopodobnie związane z transportem herbaty z Chin. Podczas długiej podróży liście herbaty zabezpieczano olejkiem bergamotowym, umieszczając go w lukach transportowych. Chciano w ten sposób ochronić ładunek przed działaniem pleśni oraz specyficznym zapachem ryb.
Wielu miłośników Earl Grey podkreśla jej wyjątkowe właściwości prozdrowotne. Mówi się, że ten rodzaj herbaty zwalcza infekcje jamy ustnej (dzięki przeciwutleniaczowi – katechinie), poprawia trawienie, dodaje energii (poprzez wysoką zawartość teiny), ale też uspokaja. Olej z bergamotki relaksuje i wycisza organizm, łagodząc napięcia. Wyciąg z bergamotki jest też bogatym źródłem witaminy C, która chroni organizm przed infekcjami i przeziębieniami.
• kraj pochodzenia: Chiny
Cena za 1 kg
269,00 zł
Składniki
herbata czarna Yun ming, aromat
Wartość odżywcza w 100 g
---Zalecany sposób parzenia
Wsypujemy 1 łyżeczkę suszu do filtra bądź zaparzacza i zalewamy ok. 200 ml wody o temperaturze 95°C (zaraz po zagotowaniu). Parzymy ok. 3 minuty, najlepiej pod przykryciem. Następnie oddzielamy susz od naparu. Tak przygotowujemy jedną filiżankę bądź niewielki kubek. Jeśli chcesz przygotować więcej naparu, użyj proporcjonalnie więcej suszu i wody. Smacznego!