24 - JAPAN SENCHA MIYAZAKI - herbata zielona - 0,5kg
Wysyłka 2-5 w dni robocze
Darmowa dostawa od 49 zł
Co wyróżnia herbatę Japan Sencha Miyazaki?
Japan Sencha Miyazaki to coś dla poszukiwaczy oryginalnych smaków wysokiej jakości. Zwinięte, zielone liście o kształcie igiełek skrywają w sobie mnóstwo aromatów, które trudno jest do końca określić. Karmel, brzoskwinia, orzech, glony, słodkość, świeżość, kwiatowe nuty – Miyazaki to cała orkiestra doznań dla podniebienia. Specyficzny posmak, który po wypiciu utrzymuje się długo w ustach, to tzw. piąty smak umami.
Wyspa Kiusiu, skąd pochodzi klasyczna Japan Sencha Miyazaki, to miejsce o wyjątkowo czystym klimacie – mało zanieczyszczeń powietrza i wody, zdrowe gleby, niski poziom ingerencji człowieka, stanowią najlepsze warunki dla uprawy Senchy najwyższej klasy. To także miejsce chronione – teren kilku parków narodowych: Aso-Kujū (z najwyższym czynnym wulkanem Japonii), Saikai (obejmujący 400 różnej wielkości wysp), Kirishima-Kinkōwan (schronienie dla makaków japońskich i żółwi morskich), Unzen-Amakusa oraz Yakushima.
Jak wydobyć z Japan Sencha Miyazaki to, co najlepsze? Ważna jest schłodzona woda (temperatura około 80 stopni Celsjusza) i krótki czas parzenia (od 1 do 3 minut). W ten sposób zatrzymamy w naparze to, co najważniejsze – m.in. substancje odpowiedzialne za odstresowanie i opóźnienie procesów starzeniowych organizmu. Japończycy szczególnie doceniają także dzbanki żeliwne – dzięki temu materiałowi herbata zaparza się równomiernie i utrzymuje ciepło.
• kraj pochodzenia: Japonia
Cena za 1 kg
599,80 zł
Składniki
herbata zielona 100%
Wartość odżywcza w 100 g
---Zalecany sposób parzenia
Wsypujemy 1 łyżeczkę suszu do filtra bądź zaparzacza i zalewamy ok. 200 ml wody o temperaturze 80°C (czyli ok. 5 minut po zagotowaniu). Parzymy ok. 1-3 minuty, w zależności jak mocny napar preferujemy, najlepiej pod przykryciem. Następnie oddzielamy susz od naparu. Tak przygotowujemy jedną filiżankę bądź niewielki kubek. Jeśli chcesz przygotować więcej naparu, użyj proporcjonalnie więcej suszu i wody. Smacznego!