24 - JAPAN SENCHA MIYAZAKI - herbata zielona - 0,5kg
Wysyłka 2-5 w dni robocze
Darmowa dostawa od 49 zł
Puszka GRATIS od 89 zł
Co wyróżnia herbatę Japan Sencha Miyazaki?
Japan Sencha Miyazaki to coś dla poszukiwaczy oryginalnych smaków wysokiej jakości. Zwinięte, zielone liście o kształcie igiełek skrywają w sobie mnóstwo aromatów, które trudno jest do końca określić. Karmel, brzoskwinia, orzech, glony, słodkość, świeżość, kwiatowe nuty – Miyazaki to cała orkiestra doznań dla podniebienia. Specyficzny posmak, który po wypiciu utrzymuje się długo w ustach, to tzw. piąty smak umami.
Wyspa Kiusiu, skąd pochodzi klasyczna Japan Sencha Miyazaki, to miejsce o wyjątkowo czystym klimacie – mało zanieczyszczeń powietrza i wody, zdrowe gleby, niski poziom ingerencji człowieka, stanowią najlepsze warunki dla uprawy Senchy najwyższej klasy. To także miejsce chronione – teren kilku parków narodowych: Aso-Kujū (z najwyższym czynnym wulkanem Japonii), Saikai (obejmujący 400 różnej wielkości wysp), Kirishima-Kinkōwan (schronienie dla makaków japońskich i żółwi morskich), Unzen-Amakusa oraz Yakushima.
Jak wydobyć z Japan Sencha Miyazaki to, co najlepsze? Ważna jest schłodzona woda (temperatura około 80 stopni Celsjusza) i krótki czas parzenia (od 1 do 3 minut). W ten sposób zatrzymamy w naparze to, co najważniejsze – m.in. substancje odpowiedzialne za odstresowanie i opóźnienie procesów starzeniowych organizmu. Japończycy szczególnie doceniają także dzbanki żeliwne – dzięki temu materiałowi herbata zaparza się równomiernie i utrzymuje ciepło.
• kraj pochodzenia: Japonia
Cena za 1 kg
599,80 zł
Składniki
herbata zielona 100%
Wartość odżywcza w 100 g
---Zalecany sposób parzenia
Wsypujemy 1 łyżeczkę suszu do filtra bądź zaparzacza i zalewamy ok. 200 ml wody o temperaturze 80°C (czyli ok. 5 minut po zagotowaniu). Parzymy ok. 1-3 minuty, w zależności jak mocny napar preferujemy, najlepiej pod przykryciem. Następnie oddzielamy susz od naparu. Tak przygotowujemy jedną filiżankę bądź niewielki kubek. Jeśli chcesz przygotować więcej naparu, użyj proporcjonalnie więcej suszu i wody. Smacznego!