Tea Time - Matcha - 30 g

64,90 zł
Jakie efekty daje Matcha? Z jednej strony relaks, z drugiej energia i poprawa koncentracji. Niemożliwe? Przekonaj się!

Wysyłka w 1-2 w dni robocze

Darmowa dostawa od 49 zł

Ilość proszku
1 łyżeczka / 100 ml
Temperatura wody
80°C
Czas mieszania
do 30 sekund
Pora dnia
dzień
Niezwykła, sproszkowana herbata otrzymywana w procesie mielenia liści zielonej herbaty z pierwszych wiosennych zbiorów. Bogata w składniki odżywcze (aminokwasy, antyoksydanty, witaminy, minerały, błonnik). Jedna filiżanka naparu równa się dziesięciu filiżankom naparu z Senchy. Uspokaja, zmniejsza stres i niepokój. Picie Matchy działa relaksująco, pobudza umysł i ciało do aktywności. Krzewy herbaty przeznaczonej na Matchę poddawane są specjalnej procedurze opracowanej w epoce Azuchi-Momoyama. Na dwa tygodnie przed zbiorami krzewy ocieniane są matami, przez co spowolniony zostaje ich wzrost. Liście nabierają koloru bladej zieleni i wytwarzają aminokwasy, dzięki czemu herbata jest słodsza i bardziej aromatyczna. Matcha używana jest w ceremonii picia herbaty cha-no-yu (dosł. "gorąca woda na herbatę"). Stosowana jest także w kulinariach jako dodatek do ciast, babeczek, deserów opartych na jogurtach i świeżych owocach. Japońska Matcha marki Tea Time produkowana jest w całości z Tencha, czyli wyłącznie z części miękkiej blaszki liścia, bez nerwów głównych i bocznych. Tencha jest mielona tradycyjnie na kamiennych płytach z granitu, które pozwalają zamienić liście w proszek, którego pojedyncze drobinki maja średnicę paru mikronów. By utrzymać wysoki poziom jakości, hermetycznie zapakowana Matcha jest transportowana do Europy wyłącznie drogą lotniczą, unikając dużych zmian temperatury podczas transportu.

Cena za 1 kg

2 163,33 zł

Składniki

herbata Matcha 100%

Zalecany sposób parzenia

Do tradycyjnej japońskiej metody przygotowywania herbaty matcha potrzebne są: czarka "matchawan", bambusowa trzepaczka "chasen" oraz bambusowa łyżeczka "chashaku". Wsyp dwie bambusowe lub jedną zwykłą łyżeczkę matchy (1,5g) do czarki, następnie zalej 100 ml gorącej wody (80 °C) i intensywnie mieszaj chasenem. Wykonuj ruchy przypominające literę M aż do powstania zielonej, gęstej piany. Zajmuje to niecałe 30 sekund. Następnie możesz dolać więcej wody w zależności od tego, jak mocną chcesz mieć swoją matchę.

 
Matchę możesz również przygotować przy użyciu spieniacza do mleka. Wówczas matchę wsyp do kubka , wlej wodę i dokładnie wymieszaj spieniaczem. Dolej wody według uznania.

Zamiast wody do matchy możesz dodać też sok lub mleko.

Opinie klientów (0)