Tea Time - Matcha - 30 g

69,90 zł

Wysyłka w 24h

Darmowa dostawa od 49 zł

Jakie efekty daje Matcha? Z jednej strony relaks, z drugiej energia i poprawa koncentracji. Niemożliwe? Przekonaj się!  

• estetyczna puszka zawiera 100% japońską herbatę matcha, czyli zieloną sproszkowaną herbatę
Ilość proszku
1 łyżeczka / 100 ml
Temperatura wody
80°C
Czas mieszania
do 30 sekund
Pora dnia
dzień

Dlaczego warto sięgnąć po herbatę Matcha?

Niezwykła, sproszkowana herbata otrzymywana w procesie mielenia liści zielonej herbaty z pierwszych wiosennych zbiorów. Bogata w składniki odżywcze (aminokwasy, antyoksydanty, witaminy, minerały, błonnik). Jedna filiżanka naparu równa się dziesięciu filiżankom naparu z Senchy. Uspokaja, zmniejsza stres i niepokój. Picie Matchy działa relaksująco, pobudza umysł i ciało do aktywności. Krzewy herbaty przeznaczonej na Matchę poddawane są specjalnej procedurze opracowanej w epoce Azuchi-Momoyama. Na dwa tygodnie przed zbiorami krzewy ocieniane są matami, przez co spowolniony zostaje ich wzrost. Liście nabierają koloru bladej zieleni i wytwarzają aminokwasy, dzięki czemu herbata jest słodsza i bardziej aromatyczna. Matcha używana jest w ceremonii picia herbaty cha-no-yu (dosł. "gorąca woda na herbatę"). Stosowana jest także w kulinariach jako dodatek do ciast, babeczek, deserów opartych na jogurtach i świeżych owocach. Japońska Matcha marki Tea Time produkowana jest w całości z Tencha, czyli wyłącznie z części miękkiej blaszki liścia, bez nerwów głównych i bocznych. Tencha jest mielona tradycyjnie na kamiennych płytach z granitu, które pozwalają zamienić liście w proszek, którego pojedyncze drobinki maja średnicę paru mikronów. By utrzymać wysoki poziom jakości, hermetycznie zapakowana Matcha jest transportowana do Europy wyłącznie drogą lotniczą, unikając dużych zmian temperatury podczas transportu.


• kraj pochodzenia: Japonia

Cena za 1 kg

2 163,33 zł

Składniki

herbata Matcha 100%

Zalecany sposób parzenia

Do tradycyjnej japońskiej metody przygotowywania herbaty matcha potrzebne są: czarka "matchawan", bambusowa trzepaczka "chasen" oraz bambusowa łyżeczka "chashaku". Wsyp dwie bambusowe lub jedną zwykłą łyżeczkę matchy (1,5g) do czarki, następnie zalej 100 ml gorącej wody (80 °C) i intensywnie mieszaj chasenem. Wykonuj ruchy przypominające literę M aż do powstania zielonej, gęstej piany. Zajmuje to niecałe 30 sekund. Następnie możesz dolać więcej wody w zależności od tego, jak mocną chcesz mieć swoją matchę.

Matchę możesz również przygotować przy użyciu spieniacza do mleka. Wówczas matchę wsyp do kubka , wlej wodę i dokładnie wymieszaj spieniaczem. Dolej wody według uznania. Zamiast wody do matchy możesz dodać też sok lub mleko.

Polecamy również

Czarka Matchawan

Tradycyjna ceramiczna czarka do matchy

Miotełka Chasen

Tradycyjna bambusowa miotełka do matchy

Łyżeczka Chashaku

Tradycyjna bambusowa łyżeczka do matchy

89 - JAPAN SENCHA KAGOSHIMA - herbata zielona - 0,5kg

Klasyczna zielona herbata o kwiatowym aromacie