Miotełka Chasen

59,90 zł
Zrób swoje Chanoyu. Tradycyjna bambusowa miotełka sprawi, że Twoja matcha będzie idealnie wymieszana i spieniona.

Wysyłka w 1-2 w dni robocze

Darmowa dostawa od 49 zł

Ilość proszku
1 łyżeczka / 100 ml
Temperatura wody
80°C
Czas mieszania
do 30 sekund
Pora dnia
dzień
Chasen to tradycyjna bambusowa miotełka używana podczas japońskiej ceremonii herbacianej Chanoyu do mieszania i spieniania herbaty matcha.

Miotełki nie należy myć w zmywarce. Po użyciu nie należy przechowywać jej w plastikowym opakowaniu.

Wysokość: 10,5 cm
Średnica miotełki: 5,7 cm

Czym jest matcha?

Niezwykła, sproszkowana herbata otrzymywana w procesie mielenia liści zielonej herbaty z pierwszych wiosennych zbiorów. Bogata w składniki odżywcze (aminokwasy, antyoksydanty, witaminy, minerały, błonnik). Jedna filiżanka naparu równa się dziesięciu filiżankom naparu z Senchy. Uspokaja, zmniejsza stres i niepokój. Picie Matchy działa relaksująco, pobudza umysł i ciało do aktywności. Krzewy herbaty przeznaczonej na Matchę poddawane są specjalnej procedurze opracowanej w epoce Azuchi-Momoyama. Na dwa tygodnie przed zbiorami krzewy ocieniane są matami, przez co spowolniony zostaje ich wzrost. Liście nabierają koloru bladej zieleni i wytwarzają aminokwasy, dzięki czemu herbata jest słodsza i bardziej aromatyczna. Matcha używana jest w ceremonii picia herbaty cha-no-yu (dosł. "gorąca woda na herbatę"). Stosowana jest także w kulinariach jako dodatek do ciast, babeczek, deserów opartych na jogurtach i świeżych owocach. Japońska Matcha marki Tea Time produkowana jest w całości z Tencha, czyli wyłącznie z części miękkiej blaszki liścia, bez nerwów głównych i bocznych. Tencha jest mielona tradycyjnie na kamiennych płytach z granitu, które pozwalają zamienić liście w proszek, którego pojedyncze drobinki maja średnicę paru mikronów. By utrzymać wysoki poziom jakości, hermetycznie zapakowana Matcha jest transportowana do Europy wyłącznie drogą lotniczą, unikając dużych zmian temperatury podczas transportu.



Zalecany sposób parzenia

Do tradycyjnej japońskiej metody przygotowywania herbaty matcha potrzebne są: czarka "matchawan", bambusowa trzepaczka "chasen" oraz bambusowa łyżeczka "chashaku". Wsyp dwie bambusowe lub jedną zwykłą łyżeczkę matchy (1,5g) do czarki, następnie zalej 100 ml gorącej wody (80 °C) i intensywnie mieszaj chasenem. Wykonuj ruchy przypominające literę M aż do powstania zielonej, gęstej piany. Zajmuje to niecałe 30 sekund. Następnie możesz dolać więcej wody w zależności od tego, jak mocną chcesz mieć swoją matchę.

Zamiast wody do matchy możesz dodać też sok lub mleko.

Opinie klientów (0)