89 - JAPAN SENCHA KAGOSHIMA - herbata zielona - 0,5kg
Wysyłka 2-5 w dni robocze
Darmowa dostawa od 49 zł
Co wyróżnia herbatę Japan Sencha Kagoshima?
Sakurajima to wulkan położony w japońskiej prowincji Kagoshima i jednocześnie jeden z najbardziej aktywnych wulkanów wyspy. Wysokie na 1 117 metrów wzgórze, góruje nad miastem, wyłaniając się znad błękitnych wód. Erupcje w tym rejonie nie są rzadkością – pojawiają się nawet kilka razy dziennie, wplatając w codzienne życie Japończyków. Dym, majestatycznie unoszący się całą dobę znad Sakurajimy, stwarza niezwykłą, niespokojną atmosferę.
To, co dzieje się we wnętrzu Sakurajimy, nie pozostaje bez wpływu na krajobraz wokół niego. Otoczenie wzgórza nie jest smutnym, pustym, powulkanicznym obrazem – wręcz przeciwnie. Tamtejsze gleby są niezwykle bogate w minerały i składniki odżywcze. Przyczynia się to też do powstawania niepowtarzalnych odmian herbat o interesującym smaku. Jedną z nich jest herbata zielona klasyczna Japan Sencha Kagoshima.
Przed zbiorem, krzewy na krótki czas są przykrywane płótnem lub bambusowymi matami. Dlaczego? Dzięki temu liście zachowują wyższą zawartość chlorofilu przez ograniczenie dopływu słońca, a co za tym idzie, drogocennych aminokwasów. Zbieranie, suszenie, parzenie, zgniatanie, odparowywanie, podpiekanie – to kolejne etapy produkcji Japan Sencha Kagoshima. Wulkaniczna herbata ma słodki, kwiatowy aromat oraz mnóstwo właściwości. Filiżanka naparu to bogactwo antyoksydantów – tak bardzo poszukiwanych przez ludzi chcących zachować młodość ducha i ciała. Zielona Kagoshima wspiera mózg, usuwa zmęczenie, wzmacnia serce oraz oczyszcza organizm z toksyn.
Japan Sencha Kagoshima zawiera również wiele witamin i minerałów oraz teinę, polifenole, (opóźniają proces starzenia się komórek) czy garbniki. Żeby wydobyć z niej pełnię właściwości, dobrze parzyć ją od 2-3 minut w temperaturze 70 stopni Celsjusza.
• kraj pochodzenia: Japonia
Cena za 1 kg
359,80 zł
Składniki
herbata zielona 100%
Wartość odżywcza w 100 g
---Zalecany sposób parzenia
Wsypujemy 1 łyżeczkę suszu do filtra bądź zaparzacza i zalewamy ok. 200 ml wody o temperaturze 80°C (czyli ok. 5 minut po zagotowaniu). Parzymy ok. 1-3 minuty, w zależności jak mocny napar preferujemy, najlepiej pod przykryciem. Następnie oddzielamy susz od naparu. Tak przygotowujemy jedną filiżankę bądź niewielki kubek. Jeśli chcesz przygotować więcej naparu, użyj proporcjonalnie więcej suszu i wody. Smacznego!