31 - SENCHA JAPAN STYLE - herbata zielona - 50g
Wysyłka w 24h
Darmowa dostawa od 49 zł
Co wyróżnia herbatę Sencha Japan Style?
Sencha stała się popularna w Japonii dopiero w XVIII wieku. Wcześniej preferowano parzenie startych liści (matcha), nie całego suszu. Razem z rozwojem herbaty sencha, rozwinęła się japońska ceramika i ceremonia picia liściastej herbaty. Ten obrzęd stworzyła japońska inteligencja w XVIII wieku, nazwano go senchadō.
Sencha Japan Style, nazywana też „parzoną zieloną herbatą”, to jeden z najpopularniejszych naparów w Japonii. Produkcja, podobnie jak ceremoniał picia herbaty, podlega specjalnym regułom. Po zerwaniu, herbaciane listki są błyskawicznie traktowane parą wodną, żeby zatrzymać oksydację (i nie dopuścić do reakcji z tlenem). Suszenie odbywa się w specjalnych, dostosowanych do tego piecach. Plantacje tej zielonej, klasycznej herbaty są chronione przed słońcem (stąd ich żywy kolor) dzięki osłonom zbudowanym ze specjalnych bambusowych mat.
Smak oryginalnej Sencha Japan Style herbaty jest lekko gorzkawy, ale zarazem subtelny i delikatny. Po odpowiednim zaparzeniu daje jasny, miodowy kolor. Aby dokończyć doskonałe dzieło kierowników plantacji, trzeba przestrzegać zasad ostatniego etapu przygotowania herbaty: liście powinny być zaparzane wodą o temperaturze ok. 80 st. Celsjusza, od 1 do 3 minut, pod przykryciem. Nie należy zapominać o oddzieleniu suszu od naparu. Herbatę Sencha Japan Style można zaparzać wielokrotnie – za każdym razem jej smak będzie słodszy, a aromat mocniejszy.
Igły herbaty zielonej klasycznej Sencha Japan Style zawierają m.in. witaminy A, B, B2, C, E, K oraz wiele minerałów. Zawarte w niej polifenole opóźniają proces starzenia się komórek - dzięki garbnikom herbata zielona odznacza się działaniem bakteriobójczym, zwalcza wirusy, pomaga zwalczyć szkodliwy cholesterol, a wysoka zawartość fluoru pozytywnie wpływa na zęby chroniąc je przed próchnicą. Sencha Japan Style doskonale wpływa na samopoczucie dodając energii.
• kraj pochodzenia: Chiny
Cena za 1 kg
238,00 zł
Składniki
herbata zielona Sencha 100%
Wartość odżywcza w 100 g
---Zalecany sposób parzenia
Wsypujemy 1 łyżeczkę suszu do filtra bądź zaparzacza i zalewamy ok. 200 ml wody o temperaturze 80°C (czyli ok. 5 minut po zagotowaniu). Parzymy ok. 1-3 minuty, w zależności jak mocny napar preferujemy, najlepiej pod przykryciem. Następnie oddzielamy susz od naparu. Tak przygotowujemy jedną filiżankę bądź niewielki kubek. Jeśli chcesz przygotować więcej naparu, użyj proporcjonalnie więcej suszu i wody. Smacznego!