33 - YUN MING BLACK - herbata czarna - 50g
Wysyłka w 24h
Darmowa dostawa od 49 zł
Puszka GRATIS od 89 zł
Co wyróżnia herbatę Yun Ming Black?
Powiedzieć, że Chiny są ojczyzną herbaty – to nic nie powiedzieć! Herbata i Chiny to bowiem połączenie, która trwa od kilku tysięcy lat. Za Wielkim Murem doskonalono techniki upraw, stąd wywodzi się krzew herbaciany Yunnana, a wokół krzewów kwitła cała herbaciana kultura.
Choć ilość odmian herbat w Chinach jest ogromna, istnieją te najbardziej pożądane – znane jako Dziesięć Wielkich Herbat Chin. Różnią się one pod wieloma względami, ale etapy ich przygotowywania są zbliżone w każdym przypadku: więdnięcie, skręcanie, fermentacja i suszenie. Do produkcji czarnej herbaty wykorzystuje się takie same liście co przy herbacie zielonej, różni je jedynie proces przygotowania.
Yun Ming to klasyczna chińska czarna herbata. Zaliczana jest do intensywnych rodzajów naparów, ale pozbawionych charakterystycznej goryczy. Yun Ming Black z powodzeniem można pić bez żadnych dodatków – posiada głęboki, wyrazisty aromat i niezwykle przyjemny herbaciany, słodkawy posmak. Ze względu na wysoką zawartość teiny może stanowić idealny napój na początek dnia, a także wsparcie przy intensywnej pracy – idealnie pobudzi i doda energii.
Susz składa się z małych, zwiniętych listków przypominających dwubarwne perełki. Po zaparzeniu pięknie rozwijają się w wodzie i dają szlachetny, złocistobrązowy kolor. Aby wydobyć esencję Yun Ming Black, należy pamiętać o Chao Dao – czyli chińskiej sztuce przygotowywania i parzenia herbaty. Choć nie każdy dysponuje glinianym czajniczkiem, jak chińscy mistrzowie, warto zwrócić uwagę na temperaturę wody. Powinna być gorąca, ale nie za bardzo, gdyż może wtedy zepsuć smak herbaty. Napar według tradycji powinno się rozlewać wyłącznie do połowy kubków bądź filiżanek – mieszkańcy Azji wierzą, że reszta naczynia jest wypełniona przyjaźnią, miłością i uprzejmością.
Yun Ming Black jak każda czarna herbata może wspomagać procesy trawienne, obniżać poziom złego cholesterolu oraz poprawiać pracę mózgu.
• kraj pochodzenia: Chiny
Cena za 1 kg
258,00 zł
Składniki
herbata czarna 100%
Wartość odżywcza w 100 g
---Zalecany sposób parzenia
Wsypujemy 1 łyżeczkę suszu do filtra bądź zaparzacza i zalewamy ok. 200 ml wody o temperaturze 95°C (zaraz po zagotowaniu). Parzymy ok. 3 minuty, najlepiej pod przykryciem. Następnie oddzielamy susz od naparu. Tak przygotowujemy jedną filiżankę bądź niewielki kubek. Jeśli chcesz przygotować więcej naparu, użyj proporcjonalnie więcej suszu i wody. Smacznego!