37 - JAPAN TAMARYOKUCHA - herbata zielona - 0,5kg

249,90 zł

Wysyłka 2-5 w dni robocze

Darmowa dostawa od 49 zł

Puszka GRATIS od 89 zł

Szukasz herbat dla swojego biznesu? Skorzystaj z naszej oferty dla firm. Jeśli interesują Cię inne gramatury bądź produkty, skontaktuj się z nami pisząc na adres: michal.roczek@teaverso.com

• klasyczna zielona herbata o nieco dymnym aromacie i słodkim posmaku
Ilość suszu
1 łyżeczka / 200 ml
Temperatura wody
80°C
Czas parzenia
1-3 min
Pora dnia
dzień

Co wyróżnia herbatę Japan Tamaryokucha?


Jeśli japońskie święto – to Japan Tamaryokucha. Ten gatunek zielonej herbaty, nazywany też guricha, spożywany jest przez mieszkańców wyspy przy okazji świąt, wyjątkowych okazji i rodzinnych spotkań. Herbata zielona klasyczna Japan Tamaryokucha uprawiana jest w rejonie Fukuoka, plantacje znajdują się w dorzeczach rzek Yabe i Hoshino. Łagodny klimat, genialne gleby wulkaniczne – to idealne warunki do powstawania najwyższej jakości japońskiej herbaty.

Drobne, ciemnozielone, spiralnie zwinięte listki dają świeży aromat, łagodny smak i szmaragdowy wręcz kolor naparu. W kolejnych łykach napoju można wyczuć nutkę dymnego aromatu o lekko słodkawym posmaku.

Zbiór Japan Tamaryokucha rozpoczyna się w kwietniu. Następnie liście, wcześniej starannie zebrane, poddawane są krótkiemu działaniu gorącej pary wodnej, a dalej – zwijane, suszone i wysyłane w świat. Charakterystyczny jest kształt liści – poskręcany, przypominający „loczki”. Sama nazwa odnosi się właśnie do tego kształtu. Człon tama opisuje antyczne, japońskie klejnoty. Ryokucha to inaczej herbata zielona. Podsumowując: tamaryokucha to „herbata zielona w kształcie haczykowatych klejnotów”.

Co odnajdziemy w filiżance Japan Tamaryokucha? Całe bogactwo antyutleniaczy, które neutralizują wolne rodniki w organizmie, spowalniają starzenie się komórek i działają antynowotworowo. Dużo mówi się też o świetnym wpływie zielonej herbaty na trawienie i układ krwionośny.


• kraj pochodzenia: Japonia

Cena za 1 kg

559,80 zł

Składniki

herbata zielona 100%

Wartość odżywcza w 100 g

---

Zalecany sposób parzenia

Wsypujemy 1 łyżeczkę suszu do filtra bądź zaparzacza i zalewamy ok. 200 ml wody o temperaturze 80°C (czyli ok. 5 minut po zagotowaniu). Parzymy ok. 1-3 minuty, w zależności jak mocny napar preferujemy, najlepiej pod przykryciem. Następnie oddzielamy susz od naparu. Tak przygotowujemy jedną filiżankę bądź niewielki kubek. Jeśli chcesz przygotować więcej naparu, użyj proporcjonalnie więcej suszu i wody. Smacznego!

37 Japan Tamaryokucha

Ponad 377 tysięcy km² – taki obszar zajmuje ojczyzna Japan Tamaryokucha. Tworzą ją cztery wielkie wyspy: Hokkaido, Honsiu, Sikoku i Kiusiu oraz 6848 mniejszych wysepek. Położone są w „Pierścieniu Ognia” – obszarze o bardzo wysokiej aktywności wulkanów i trzęsień ziemi.

Polecamy również

38 - JAPAN SENCHA FUKUJYU - herbata zielona - 50g

Klasyczna japońska zielona herbata o wyrazistym smaku, z nutą ostrości, morza i alg

24 - JAPAN SENCHA MIYAZAKI - herbata zielona - 50g

Klasyczna japońska zielona herbata o owocowo-kwiatowej nucie i posmaku umami

89 - JAPAN SENCHA KAGOSHIMA - herbata zielona - 50g

Klasyczna zielona herbata o kwiatowym aromacie

Czas na Herbatę - Matcha - 50g

Sproszkowana zielona herbata

Tea Time - Matcha - 30 g

Japońska sproszkowana zielona herbata