37 - JAPAN TAMARYOKUCHA - herbata zielona - 100g
Wysyłka w 24h
Darmowa dostawa od 49 zł
Puszka GRATIS od 89 zł
Co wyróżnia herbatę Japan Tamaryokucha?
Jeśli japońskie święto – to Japan Tamaryokucha. Ten gatunek zielonej herbaty, nazywany też guricha, spożywany jest przez mieszkańców wyspy przy okazji świąt, wyjątkowych okazji i rodzinnych spotkań. Herbata zielona klasyczna Japan Tamaryokucha uprawiana jest w rejonie Fukuoka, plantacje znajdują się w dorzeczach rzek Yabe i Hoshino. Łagodny klimat, genialne gleby wulkaniczne – to idealne warunki do powstawania najwyższej jakości japońskiej herbaty.
Drobne, ciemnozielone, spiralnie zwinięte listki dają świeży aromat, łagodny smak i szmaragdowy wręcz kolor naparu. W kolejnych łykach napoju można wyczuć nutkę dymnego aromatu o lekko słodkawym posmaku.
Zbiór Japan Tamaryokucha rozpoczyna się w kwietniu. Następnie liście, wcześniej starannie zebrane, poddawane są krótkiemu działaniu gorącej pary wodnej, a dalej – zwijane, suszone i wysyłane w świat. Charakterystyczny jest kształt liści – poskręcany, przypominający „loczki”. Sama nazwa odnosi się właśnie do tego kształtu. Człon tama opisuje antyczne, japońskie klejnoty. Ryokucha to inaczej herbata zielona. Podsumowując: tamaryokucha to „herbata zielona w kształcie haczykowatych klejnotów”.
Co odnajdziemy w filiżance Japan Tamaryokucha? Całe bogactwo antyutleniaczy, które neutralizują wolne rodniki w organizmie, spowalniają starzenie się komórek i działają antynowotworowo. Dużo mówi się też o świetnym wpływie zielonej herbaty na trawienie i układ krwionośny.
• kraj pochodzenia: Japonia
Cena za 1 kg
689,00 zł
Składniki
herbata zielona 100%
Wartość odżywcza w 100 g
---Zalecany sposób parzenia
Wsypujemy 1 łyżeczkę suszu do filtra bądź zaparzacza i zalewamy ok. 200 ml wody o temperaturze 80°C (czyli ok. 5 minut po zagotowaniu). Parzymy ok. 1-3 minuty, w zależności jak mocny napar preferujemy, najlepiej pod przykryciem. Następnie oddzielamy susz od naparu. Tak przygotowujemy jedną filiżankę bądź niewielki kubek. Jeśli chcesz przygotować więcej naparu, użyj proporcjonalnie więcej suszu i wody. Smacznego!