45 - SIGELO - herbata zielona - 50g
Wysyłka w 24h
Darmowa dostawa od 49 zł
Co wyróżnia herbatę Sigelo?
Zielona herbata z aromatem cytryny – połączenie banalne? Zdecydowanie nie w tym wypadku! Zwłaszcza, że mówimy o herbacie zielonej z dodatkami Sigelo, a ona nie w sobie nic ze „zwykłości”.
Po pierwsze – bazę stanowią liście najwyższej jakości, pochodzące z certyfikowanych upraw. Sencha jest najpopularniejszym rodzajem naparu w Japonii. Wyglądem przypomina źdźbła trawy (ciemniejsze bądź jaśniejsze, w zależności od pory zbioru na plantacji). W smaku mieszają się zazwyczaj różne nuty. Można wyczuć na podniebieniu właściwą dla sencha goryczkę, ale wielu miłośników tej herbaty rozpoznaje tu tony świeżości, owocowych aromatów czy nawet nuty słodyczy.
Po drugie – nie aromat cytryny, a skórki cytrynowej!
Ta część owocu, bardzo często niedoceniana, zawiera nawet 10 razy więcej witaminy C, niż miąższ owoców. Zawartość tej witaminy, tak cennej dla budowania odporności, to tylko jeden z kilku powodów, dla którego warto przyjrzeć się niepozornej skórce. Pomaga na kłopoty gastryczne (zmniejsza wzdęcia i gazy oraz zaparcia), działa jak szczoteczka wymiatająca toksyny z organizmu, wspiera pracę wątroby oraz metabolizm. Dodatkowo – oprócz pięknego aromatu wykorzystywanego w kosmetologii – wybiela zęby.
• kraj pochodzenia: Chiny
Cena za 1 kg
198,00 zł
Składniki
herbata zielona Sencha, skórka cytrynowa suszona, aromat
Wartość odżywcza w 100 g
wartość energetyczna 31,0 kJ / 7,0 kcal, tłuszcz 0,0 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,0 g), węglowodany 1,6 g (w tym cukry 1,4 g), błonnik 3,4 g, białko 0,9 g, sól 0,0 g, sód 0,0 g
Zalecany sposób parzenia
Wsypujemy 1 łyżeczkę suszu do filtra bądź zaparzacza i zalewamy ok. 200 ml wody o temperaturze 80°C (czyli ok. 5 minut po zagotowaniu). Parzymy ok. 1-3 minuty, w zależności jak mocny napar preferujemy, najlepiej pod przykryciem. Następnie oddzielamy susz od naparu. Tak przygotowujemy jedną filiżankę bądź niewielki kubek. Jeśli chcesz przygotować więcej naparu, użyj proporcjonalnie więcej suszu i wody. Smacznego!