6 - NEPAL MALOOM FTGFOPI - herbata czarna - 100g

29,90 zł

Wysyłka w 24h

Darmowa dostawa od 49 zł

Puszka GRATIS od 89 zł

Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe to najwyższej jakości herbata z pierwszych liści pędów herbacianych.

• klasyczna czarna herbata o wyrazistym smaku

• herbatę pakujemy w praktyczną torebkę z wygodnym zamknięciem, dzięki czemu zachowa swój smak i aromat na dłużej
Ilość suszu
1 łyżeczka / 200 ml
Temperatura wody
95°C
Czas parzenia
3 min
Pora dnia
dzień

Co wyróżnia herbatę Nepal Maloom FTGFOPI?


W połowie XIX wieku Jung Bahadur Rana, premier Nepalu, otrzymał od Chińczyków drogocenne nasiona herbaty i założył pierwsze, herbaciane ogrody. Tak rozpoczyna się historia nepalskich plantacji herbaty. Chociaż dziś Nepal nie jest czołowym graczem jeśli chodzi o światową produkcję (niecałe 0,5%), wyjątkowe warunki uprawy sprawiają, że nepalskie napary to produkty najwyższej jakości.

Smak nepalskich herbat związany jest przede wszystkim z dość chłodną (górską) temperaturą, wysokością, na jakich zorganizowane są uprawy oraz wpływem monsunowego klimatu i dużą ilością słońca. Zbiory trwają w Nepalu przez cały rok – w zależności od pory, uzyskuje się liście o odmiennym smaku, wyglądzie i charakterze. Najbardziej ceniony rozpoczyna się w ostatnim tygodniu marca i trwa do końca kwietnia. Daje głębokie, szlachetne napary, m.in. Nepal Maloom FTGFOPI. Z kolei ostatni zbiór, przypadający na październik i listopad, obfituje w napary o ciemnym kolorze i lekko pikantnym, piżmowym smaku.

Nepal Maloom FTGFOPI (Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe czyli „najwyższej jakości herbata z pierwszych liści pędów herbacianych”) to wyszukany produkt o wybitnej jakości. Na susz składają się tylko najmłodsze części krzewów herbaty, czyli pączki i jeden najmłodszy, już rozwinięty listek. W mocnej, aromatycznej herbacie wyraźnie wyczuwalna jest kwiatowa nuta. Sprawia ona, że Nepal Maloom FTGFOPI przypomina smakowo herbaty Darjeeling.

Wysoka jakość Nepal Maloom FTGFOPI jest też związana z tradycyjną polityką prowadzenia upraw. W trosce o najwyższą jakość, wycofywane są pestycydy, liście podlegają ścisłym rygorom certyfikacji oraz poddawane są wielokrotnym próbom jakości.


• kraj pochodzenia: Nepal

Cena za 1 kg

369,00 zł

Składniki

herbata czarna 100%

Wartość odżywcza w 100 g

---

Zalecany sposób parzenia

Wsypujemy 1 łyżeczkę suszu do filtra bądź zaparzacza i zalewamy ok. 200 ml wody o temperaturze 95°C (zaraz po zagotowaniu). Parzymy ok. 3 minuty, najlepiej pod przykryciem. Następnie oddzielamy susz od naparu. Tak przygotowujemy jedną filiżankę bądź niewielki kubek. Jeśli chcesz przygotować więcej naparu, użyj proporcjonalnie więcej suszu i wody. Smacznego!

6 Nepal Maloom FTGFOPI

Czy wiesz, że aż 80% powierzchni Nepalu znajduje się na wysokości ponad 6 km n.p.m.? Herbata z tak wyjątkowego kraju też musi być wyjątkowa! 

Polecamy również

17 - DARJEELING FIRST FLUSH - herbata czarna - 50g

Klasyczna czarna herbata z pierwszych zbiorów w sezonie

13 - KENYA TINDERET GFOP - herbata czarna - 50g

Klasyczna czarna herbata z nutą pikanterii i ożywczej cytryny

81 - MALAGA - herbata czarna - 50g

Czarne herbaty Assam Dekorai i Ceylon High Grown z jeżyną, jagodą, liśćmi limonki, truskawką i różowym bławatkiem

Filtry papierowe XS - 100 sztuk

Wygodne torebki do parzenia herbaty w sam raz na jeden kubek