6 - NEPAL MALOOM FTGFOPI - herbata czarna - 100g
Wysyłka w 24h
Darmowa dostawa od 49 zł
Co wyróżnia herbatę Nepal Maloom FTGFOPI?
W połowie XIX wieku Jung Bahadur Rana, premier Nepalu, otrzymał od Chińczyków drogocenne nasiona herbaty i założył pierwsze, herbaciane ogrody. Tak rozpoczyna się historia nepalskich plantacji herbaty. Chociaż dziś Nepal nie jest czołowym graczem jeśli chodzi o światową produkcję (niecałe 0,5%), wyjątkowe warunki uprawy sprawiają, że nepalskie napary to produkty najwyższej jakości.
Smak nepalskich herbat związany jest przede wszystkim z dość chłodną (górską) temperaturą, wysokością, na jakich zorganizowane są uprawy oraz wpływem monsunowego klimatu i dużą ilością słońca. Zbiory trwają w Nepalu przez cały rok – w zależności od pory, uzyskuje się liście o odmiennym smaku, wyglądzie i charakterze. Najbardziej ceniony rozpoczyna się w ostatnim tygodniu marca i trwa do końca kwietnia. Daje głębokie, szlachetne napary, m.in. Nepal Maloom FTGFOPI. Z kolei ostatni zbiór, przypadający na październik i listopad, obfituje w napary o ciemnym kolorze i lekko pikantnym, piżmowym smaku.
Nepal Maloom FTGFOPI (Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe czyli „najwyższej jakości herbata z pierwszych liści pędów herbacianych”) to wyszukany produkt o wybitnej jakości. Na susz składają się tylko najmłodsze części krzewów herbaty, czyli pączki i jeden najmłodszy, już rozwinięty listek. W mocnej, aromatycznej herbacie wyraźnie wyczuwalna jest kwiatowa nuta. Sprawia ona, że Nepal Maloom FTGFOPI przypomina smakowo herbaty Darjeeling.
Wysoka jakość Nepal Maloom FTGFOPI jest też związana z tradycyjną polityką prowadzenia upraw. W trosce o najwyższą jakość, wycofywane są pestycydy, liście podlegają ścisłym rygorom certyfikacji oraz poddawane są wielokrotnym próbom jakości.
• kraj pochodzenia: Nepal
Cena za 1 kg
369,00 zł
Składniki
herbata czarna 100%
Wartość odżywcza w 100 g
---Zalecany sposób parzenia
Wsypujemy 1 łyżeczkę suszu do filtra bądź zaparzacza i zalewamy ok. 200 ml wody o temperaturze 95°C (zaraz po zagotowaniu). Parzymy ok. 3 minuty, najlepiej pod przykryciem. Następnie oddzielamy susz od naparu. Tak przygotowujemy jedną filiżankę bądź niewielki kubek. Jeśli chcesz przygotować więcej naparu, użyj proporcjonalnie więcej suszu i wody. Smacznego!