7 - LONG ZHU JASMIN - herbata zielona - 1kg
Wysyłka 2-5 w dni robocze
Darmowa dostawa od 49 zł
Co wyróżnia herbatę Long Zhu Jasmin?
Cesarska perła – jeśli takim określeniem coś się opisuje, musi być szczególnie wyjątkowe. Herbata zielona klasyczna Long Zhu Jasmin to napar o wartości wręcz historycznej! Kiedyś zarezerwowany wyłącznie dla członków chińskiej dynastii. Dzisiaj – produkt ceniony przez smakoszy herbaty i bardzo przez nich poszukiwany.
Herbata zielona klasyczna Long Zhu Jasmin ma swój początek na wysokości przekraczającej 1000 m n.p.m, w górach południowo-wschodnich Chin. Przypomina wyglądem wspomniane perły – każda z nich, z tysięcy kilogramów pochodzących z prowincji Fuijan, jest wytwarzana ręcznie. Najpierw (w kwietniu, maju) zbiera się dwa listki oraz nierozwinięty pączek krzewu herbacianego. Każde z nich jest plecione w małą kuleczkę i pozostawione w spokoju do września. Wtedy, w dziewiątym miesiącu roku, całe Fuijan pachnie odurzająco słodkim jaśminem. Zebrane płatki tego królewskiego kwiatu, służą jako perfumy dla leżakujących pereł, nadając im niezwykły aromat. Suszenie odbywa się warstwowo – najpierw układa się warstwę herbaty, a następnie warstwę kwiatów, znów warstwę herbaty i tak dalej… Kiedy już herbata przejmie aromat jaśminu, kwiaty są usuwane. Potem, gotowe kuleczki zamyka się w jedwabiu i suszy nad ogniem.
Po zaparzeniu, „cesarskie perły” wznoszą się na powierzchnię, a następnie powoli opadają na dno, wypełniając pomieszczenie niesamowitym zapachem. Liście można zalewać wodą wielokrotnie – nawet cztery, pięć razy. Za każdym razem napar będzie miał delikatniejszy, subtelniejszy aromat.
Kiedy pić Long Zhu Jasmin? To bardzo dobra propozycja na każdą porę dnia. Choć, jeśli wierzyć legendom, warto spróbować wypić ją wieczorem. Chińczycy od wieków ufają, że kwiaty jaśminu to magiczna roślina, która ma zdolność przywoływania proroczych snów.
• kraj pochodzenia: Chiny
Cena za 1 kg
474,81 zł
Składniki
herbata zielona 100%
Wartość odżywcza w 100 g
---Zalecany sposób parzenia
Wsypujemy 1 łyżeczkę suszu do filtra bądź zaparzacza i zalewamy ok. 200 ml wody o temperaturze 80°C (czyli ok. 5 minut po zagotowaniu). Parzymy ok. 1-3 minuty, w zależności jak mocny napar preferujemy, najlepiej pod przykryciem. Następnie oddzielamy susz od naparu. Tak przygotowujemy jedną filiżankę bądź niewielki kubek. Jeśli chcesz przygotować więcej naparu, użyj proporcjonalnie więcej suszu i wody. Smacznego!