78 - ASSAM DIKOM STGFOPI - herbata czarna - 0,5kg
Wysyłka 2-5 w dni robocze
Darmowa dostawa od 49 zł
Co wyróżnia herbatę Assam Dikom STGFOPI?
Czarna herbata Assam, to oprócz yunnan, darjeeling i ceylon, jedna z najpopularniejszych herbat na świecie. Plantacja Dikom położona jest w indyjskiej prowincji Assam. To tutaj, u stóp Himalajów, w północno-wschodniej części Indii, uprawia się odmianę Camellia assamica (popularnie znaną jako assam). Krzew ten może osiągać wysokość od pięciu do nawet osiemnastu metrów. Liście Camellia assamica są na tyle wyjątkowe i drogocenne, że często dodaje się je do innych mieszanek herbat, żeby podnieść ich jakość i uszlachetnić napary.
Odmiana Assam Dikom STGFOP (Special Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe) przez smakoszy herbaty jest uznawana za rarytas! STGFOP to mieszanka bardzo drobnych, starannie wyselekcjonowanych listków o zbliżonej wielkości. Parząc je w odpowiedni sposób, można uzyskać bardzo bogaty, aromatyczny napar o ciemnoczerwonej, rubinowej wręcz barwie i naturalnym, miodowym posmaku.
Herbata czarna Assam doskonale sprawdzi się jako napój na początek dnia albo pracujące, intensywne popołudnie. Wszystko za sprawą wysokiej zawartości teiny, która stopniowo uwalniana działa pobudzająco, ułatwia koncentrację i niweluje uczucie zmęczenia. Dodatkowo może też regulować metabolizm. Assam Dikom STGFOP bardzo dobrze łączy się z przeróżnymi dodatkami – miodem, cytryną, cukrem trzcinowym, konfiturami czy owocowymi syropami. Popularne jest też dodawanie do herbaty odrobiny mleka, która wyśmienicie może podkreślić walory smakowe herbaty Assam i postawić na nogi – w brytyjskim stylu!
Aby wydobyć najlepszy smak z Assam Dikom STGFOP, najlepiej zaparzać ją w temperaturze 90-95 stopni Celsjusza przez około 3 minut. Po tym czasie należy oddzielić liście od naparu – zbyt długie parzenie może sprawić, że herbata będzie miała gorzki, cierpki smak i zatraci swój podstawowy, szlachetny aromat.
• kraj pochodzenia: Indie
Cena za 1 kg
119,80 zł
Składniki
herbata czarna Assam 100%
Wartość odżywcza w 100 g
---Zalecany sposób parzenia
Wsypujemy 1 łyżeczkę suszu do filtra bądź zaparzacza i zalewamy ok. 200 ml wody o temperaturze 95°C (zaraz po zagotowaniu). Parzymy ok. 3 minuty, najlepiej pod przykryciem. Następnie oddzielamy susz od naparu. Tak przygotowujemy jedną filiżankę bądź niewielki kubek. Jeśli chcesz przygotować więcej naparu, użyj proporcjonalnie więcej suszu i wody. Smacznego!