78 - ASSAM DIKOM STGFOPI - zimowa herbata czarna - 100g

21,90 zł

Wysyłka w 24h

Darmowa dostawa od 49 zł

Niepodważalny klasyk wśród czarnych herbat. Ten aromatyczny i rubinowy napar pobudzi i doda energii na wiele godzin. 

• klasyczna czarna herbata o miodowym posmaku

• herbatę pakujemy w specjalne, zimowe opakowanie. Świetnie sprawdzi się jako prezent.
Ilość suszu
1 łyżeczka / 200 ml
Temperatura wody
95°C
Czas parzenia
3 min
Pora dnia
dzień

Co wyróżnia herbatę Assam Dikom STGFOPI?


Czarna herbata Assam, to oprócz yunnan, darjeeling i ceylon, jedna z najpopularniejszych herbat na świecie. Plantacja Dikom położona jest w indyjskiej prowincji Assam. To tutaj, u stóp Himalajów, w północno-wschodniej części Indii, uprawia się odmianę Camellia assamica (popularnie znaną jako assam). Krzew ten może osiągać wysokość od pięciu do nawet osiemnastu metrów. Liście Camellia assamica są na tyle wyjątkowe i drogocenne, że często dodaje się je do innych mieszanek herbat, żeby podnieść ich jakość i uszlachetnić napary.

Odmiana Assam Dikom STGFOP (Special Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe) przez smakoszy herbaty jest uznawana za rarytas! STGFOP to mieszanka bardzo drobnych, starannie wyselekcjonowanych listków o zbliżonej wielkości. Parząc je w odpowiedni sposób, można uzyskać bardzo bogaty, aromatyczny napar o ciemnoczerwonej, rubinowej wręcz barwie i naturalnym, miodowym posmaku.

Herbata czarna Assam doskonale sprawdzi się jako napój na początek dnia albo pracujące, intensywne popołudnie. Wszystko za sprawą wysokiej zawartości teiny, która stopniowo uwalniana działa pobudzająco, ułatwia koncentrację i niweluje uczucie zmęczenia. Dodatkowo może też regulować metabolizm. Assam Dikom STGFOP bardzo dobrze łączy się z przeróżnymi dodatkami – miodem, cytryną, cukrem trzcinowym, konfiturami czy owocowymi syropami. Popularne jest też dodawanie do herbaty odrobiny mleka, która wyśmienicie może podkreślić walory smakowe herbaty Assam i postawić na nogi – w brytyjskim stylu!

Aby wydobyć najlepszy smak z Assam Dikom STGFOP, najlepiej zaparzać ją w temperaturze 90-95 stopni Celsjusza przez około 3 minut. Po tym czasie należy oddzielić liście od naparu – zbyt długie parzenie może sprawić, że herbata będzie miała gorzki, cierpki smak i zatraci swój podstawowy, szlachetny aromat.


• kraj pochodzenia: Indie

Cena za 1 kg

199,00 zł

Składniki

herbata czarna Assam 100%

Wartość odżywcza w 100 g

---

Zalecany sposób parzenia

Wsypujemy 1 łyżeczkę suszu do filtra bądź zaparzacza i zalewamy ok. 200 ml wody o temperaturze 95°C (zaraz po zagotowaniu). Parzymy ok. 3 minuty, najlepiej pod przykryciem. Następnie oddzielamy susz od naparu. Tak przygotowujemy jedną filiżankę bądź niewielki kubek. Jeśli chcesz przygotować więcej naparu, użyj proporcjonalnie więcej suszu i wody. Smacznego!

78 Assam Dikom STGFOPI

Assam to stan w północnych Indiach, słynący z herbaty oraz jedwabiu. Znajduje się na południe od wschodnich Himalajów i zajmuje powierzchnię ponad 78 tysięcy km2.

Polecamy również

71 - MAGIO - zimowa herbata czarna - 50g

Zimowa czarna herbata z jabłkiem, pomarańczą, cynamonem i maliną, okraszona cukrowymi płatkami śniegu

22 - EARL GREY - zimowa herbata czarna - 50g

Czarna herbata Ceylon z olejkiem z bergamotki w zimowej torebce

19 - ENGLISH BREAKFAST - zimowa herbata czarna - 50g

Kompozycja czarnych herbat Assam Dekorai i Ceylon w zimowej torebce

Dzbanek bańka - 1l

Szklany dzbanek z zaparzaczem i pokrywką