Bombilla - łyżeczka

24,90 zł
Bombilla to niezbędne narzędzie każdego mateisty. Dzięki niej picie yerba mate będzie dużo wygodniejsze.

• wykonana ze stali nierdzewnej

Wysyłka w 1-2 w dni robocze

Darmowa dostawa od 49 zł

Ilość suszu
3/4 pojemności
Przechylenie
45°
Temperatura wody
70-80°C
Ilość parzeń
max. 7

Po co Ci bombilla?


Bombilla, czyli rurka zakończona sitkiem, pozwala na picie yerba mate z pominięciem liści i pyłu. Nasza bombilla jest wykonana ze stali nierdzewnej i na końcu posiada sitko w kształcie rozpłaszczonej łyżeczki. Dzięki temu łatwo ją umiejscowić w matero na usypanym suszu. 

Długość bombilli: 19 cm

Zalecany sposób parzenia

Tradycyjnie yerba mate podaje się w naczynkach zwanych kalabasse lub matero, wykonanych z drewna, ceramiki lub tykwy oraz pije przez bombillę. Zgodnie ze sztuką, najpierw wsypujemy yerbę do ok. ½ - ¾ wysokości naczynia, w zależności jak mocny napar preferujemy (początkującym zalecamy mniejszą ilość). Następnie przechylamy naczynie o ok. 45° i potrząsamy nim delikatnie parę razy, tak aby susz dobrze się ułożył. Wkładamy bombillę w miejsce powstałego zagłębienia, po czym zalewamy do pełna wodą o temperaturze 70-80°C. Tak przygotowaną yerbę możemy zalewać do 7 razy – dopóki nam smakuje.

WAŻNE! Nie mieszaj naparu bombillą, żeby jej nie zatkać. Długie trzymanie zalanego suszu nie jest wskazane. Im dłużej yerba się parzy, tym jest mocniejsza, ciemniejsza i z dużą ilości goryczki.

Opinie klientów (0)