Niegdyś zapomniany, dziś wraca do łask. I całe szczęście, bo wzmocni i oczyści nasz organizm.
• opakowanie zawiera 100% suszone i rozdrobnione liście oraz kwiaty czystka
Ilość suszu
1-1,5 łyżeczki / 200 ml
Temperatura wody
90-95°C
Czas parzenia
5-10 min
Pora dnia
dzień i noc
Dlaczego warto sięgnąć po Czystek?
Czystek swoją popularność zyskał dzięki właściwościom korzystnie wpływającym na zdrowie, a przede wszystkim dzięki tym wzmacniającym układ odpornościowy człowieka. Roślina ta charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością polifenoli, które hamują rozwój stanów zapalnych. Napar z liści czystka oczyszcza ciało z toksyn, działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwhistaminowo i przeciwgrzybicznie. Zalecany jest przy grypie, gdyż w naturalny sposób pomaga pokonać drobnoustroje. Właśnie dlatego idealnie sprawdzi się szczególnie w okresie około zimowym, gdzie łatwiej o przeziębienia. Dzięki swoim działaniom przeciwutleniającym wykazuje on właściwości antyrakowe. Oprócz tego obniża poziom cholesterolu i zapobiega miażdżycy. Napar z czystka pomaga obniżyć poziom glukozy we krwi i zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę, dlatego jest stosowany jako uzupełniający środek przy leczeniu cukrzycy. Poza tym polecany jest na alergie, grzybice skóry, łuszczycę, trądzik a nawet łupież. Pozytywnie wpływa na włosy. Jest też szczególnie przydatny dla palaczy, gdyż pomaga pozbyć się metali ciężkich z organizmu. Przy nawracających infekcjach dróg oddechowych, świetnie sprawdzi się do inhalacji. Czystek jest jednym z najbogatszych źródeł polifenoli - związków fenolowych należących do grupy substancji roślinnych o działaniu antyoksydacyjnym oraz wspierających układ immunologiczny człowieka. Picie czystka może hamować postęp boreliozy. Dzięki swoim właściwościom oczyszczającym i przeciwzapalnym, pomaga on w leczeniu trądziku i poprawia kondycję skóry.
• kraj pochodzenia: Turcja
Cena za 1 kg
198,33 zł
Składniki
czystek 100%
Zalecany sposób parzenia
Wsypujemy 1-1,5 łyżeczki suszu do filtra bądź zaparzacza i zalewamy ok. 200 ml wody o temperaturze 90-95°C (czyli ok. 2 minuty po zagotowaniu). Parzymy ok. 5-10 minut, w zależności jak mocny napar preferujemy, najlepiej pod przykryciem. Następnie oddzielamy susz od naparu. Tak przygotowujemy jedną filiżankę bądź niewielki kubek. Jeśli chcesz przygotować więcej naparu, użyj proporcjonalnie więcej suszu i wody. Smacznego!
Nasza strona używa plików Cookies w celu m.in. zapewnienia prawidłowego działania sklepu, prowadzenia statystyk, dostosowania strony do preferencji użytkownika oraz dbałości o jego doświadczenia. Możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików Cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce prywatności