Wzmocnienie i orzeźwienie. W soczyście różowym kolorze.
• opakowanie zawiera 100% suszone kwiaty hibiskusa
Ilość suszu
1-1,5 łyżeczki / 200 ml
Temperatura wody
90-95°C
Czas parzenia
5-10 min
Pora dnia
dzień i noc
Dlaczego warto sięgnąć po Hibiskus?
Hibiskus, znany również pod nazwą karkade jest kwiatem malwy sudańskiej. Tradycyjnie podawany jest bez dodatków, od dawna wykorzystywany jest w medycynie ludowej. Taki napar charakteryzuje się piękną czerwono-bordową barwą i kwaskowatym smakiem przy długim parzeniu. Spowodowany jest on wysoką zawartością witaminy C. Hibiskus jest świetnym naturalnym lekiem na przeziębienia. Posiada on właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Napar z tego kwiatu jest idealny, żeby wspomóc układ odpornościowy, zmniejszyć gorączkę i złagodzić kaszel. Dodatkowo kwiat ten działa moczopędnie, zawiera błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe, flawonoidy i polifenole. Dzięki tym właściwościom zapobiega on zastojom wody w organizmie i wspiera układ trawienia, tym samym oczyszczając organizm z toksyn. Hibiskus wykazuje też działanie przeciwszkorbutowe, dzięki zawartości polisacharydów wzmacnia układ immunologiczny. Koleją jego ważną właściwością jest fakt, że hibiskus niweluje ryzyko wystąpienia kamieni nerkowych. Oprócz tego pozytywnie wpływa na układ krążenia oraz wzmacnia serce. Obniża on ciśnienie krwi, reguluje poziom cholesterolu, działa przeciwmiażdżycowo. Dzięki zawartości antocyjanów wspomaga pracę wątroby i zapobiega jej schorzeniom. Zawiera też wiele przeciwutleniaczy, co pomaga w ochronie wątroby. Hibiskus można parzyć zarówno na ciepło jak i na zimno. Schłodzony napar idealnie sprawdza się podczas letnich dni, aby orzeźwić i dodać energii. Pity w okresie jesienno-zimowym wzmacnia odporność. Napar z hibiskusa polecany jest również przy stosowaniu rozmaitych diet. Przyspiesza on przemianę materii i tym samym zmniejsza poziom tkanki tłuszczowej, a dzięki swojej moczopędności zapobiega zastojom wody w organizmie. Zalecany jest również jako suplement wspierający leczenie cukrzycy. Niektóre badania wskazują, że systematyczne picie hibiskusa może wpływać na poziom estrogenów, dlatego kobiety w trakcie terapii hormonalnych powinny skonsultować spożywanie naparu z lekarzem. Picia takiego naparu powinny unikać także osoby ze zbyt niskim ciśnieniem.
• kraj pochodzenia: Egipt
Cena za 1 kg
222,50 zł
Składniki
hibiskus 100%
Zalecany sposób parzenia
Wsypujemy 1-1,5 łyżeczki suszu do filtra bądź zaparzacza i zalewamy ok. 200 ml wody o temperaturze 90-95°C (czyli ok. 2 minuty po zagotowaniu). Parzymy ok. 5-10 minut, w zależności jak mocny napar preferujemy, najlepiej pod przykryciem. Następnie oddzielamy susz od naparu. Tak przygotowujemy jedną filiżankę bądź niewielki kubek. Jeśli chcesz przygotować więcej naparu, użyj proporcjonalnie więcej suszu i wody. Smacznego!
Nasza strona używa plików Cookies w celu m.in. zapewnienia prawidłowego działania sklepu, prowadzenia statystyk, dostosowania strony do preferencji użytkownika oraz dbałości o jego doświadczenia. Możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików Cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce prywatności