Przeziębienie, osłabienie? Jest na to rada prosto z natury w postaci kompozycji ziół i przypraw, które nie tylko rozgrzeją, ale i wzmocnią organizm.
• opakowanie zawiera kompozycję ziołową z kwiatem lipy, liściem czarnej porzeczki, czarnym bzem, cynamonem, tymiankiem, rumiankiem, anyżem, imbirem, koprem i maliną
Ilość suszu
1-1,5 łyżeczki / 200 ml
Temperatura wody
90-95°C
Czas parzenia
5-10 min
Pora dnia
dzień i noc
Dlaczego warto sięgnąć po kompozycję ziołową Rozgrzanie?
Jest to kompozycja w której skład wchodzi: kwiat lipy, liść czarnej porzeczki, czarny bez, cynamon, tymianek, rumianek, anyż biedrzeniec, imbir, koper i malina. Mieszanka ta wspomaga krążenie, usuwanie toksyn z organizmu i ma właściwości antyoksydacyjne. Zawarte w niej zioła wzmacniające i oczyszczające oskrzela to naturalne lekarstwa, które szczególnie warto stosować przy infekcji dolnych dróg oddechowych. Kwiat lipy, malina, cynamon oraz imbir dzięki swym rozgrzewającym właściwościom działają napotnie na organizm. Liść czarnej porzeczki poprawia krążenie i czynność serca, zmniejsza obrzęki, a także działa przeciwzapalnie. Rumianek pomaga obniżyć gorączkę i może być podawany w czasie grypy, przeziębienia czy też bólu gardła. Anyż i imbir zmniejszają stany zapalne dróg oddechowych, korzystnie wpływają na zdrowie płuc oraz na oskrzela, ułatwiają usuwanie nadmiaru śluzu z płuc i łagodzą męczący kaszel. Koper również pobudza wydzielanie śluzu oraz przywraca prawidłowy ruch nabłonka rzęskowego. Tymianek podobnie jak anyż i koper działa wykrztuśnie. Dodatkowo posiada on silne działanie bakteriobójcze na drobnoustroje i łagodzi zapalenie oskrzeli. Owoc czarnego bzu posiada silne właściwości antyoksydacyjne oraz wykazuje potencjalne właściwości antywirusowe i antybakteryjne. Ta mieszanka idealnie nada się do leczenia przeziębienia i jako środek wzmacniający ogólną odporność organizmu.
Wsypujemy 1-1,5 łyżeczki suszu do filtra bądź zaparzacza i zalewamy ok. 200 ml wody o temperaturze 90-95°C (czyli ok. 2 minuty po zagotowaniu). Parzymy ok. 5-10 minut, w zależności jak mocny napar preferujemy, najlepiej pod przykryciem. Następnie oddzielamy susz od naparu. Tak przygotowujemy jedną filiżankę bądź niewielki kubek. Jeśli chcesz przygotować więcej naparu, użyj proporcjonalnie więcej suszu i wody. Smacznego!
Kompozycja ziołowa z miętą, anyżem, ślazem, rumiankiem, kminkiem, koprem i nagietkiem
Nasza strona używa plików Cookies w celu m.in. zapewnienia prawidłowego działania sklepu, prowadzenia statystyk, dostosowania strony do preferencji użytkownika oraz dbałości o jego doświadczenia. Możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików Cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce prywatności