Dary lipca, czyli kwiaty lipy. Pomogą Ci w walce z przeziębieniem.
• opakowanie zawiera 100% suszone kwiaty lipy
Ilość suszu
1-1,5 łyżeczki / 200 ml
Temperatura wody
90-95°C
Czas parzenia
5-10 min
Pora dnia
dzień i noc
Dlaczego warto sięgnąć po Kwiat lipy?
Stosowanie kwiatu lipy zalecane jest przede wszystkim przy przeziębieniach, grypie, anginie oraz innych infekcjach dróg oddechowych. Lipa zawiera wiele pozytywnie wpływających na nasz organizm składników. Są to między innymi flawonoidy, garbniki, olejki eteryczne, kwasy organiczne, witaminy i śluz. Te składniki wspierają zwalczanie bakterii, oczyszczają organizm z toksyn oraz ułatwiają oddychanie, co sprawia, że jest to dobry środek na wzmocnienie systemu immunologicznego. Kwiat lipy jest idealnym środkiem na przeziębienie. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C i związków śluzowych, obniża gorączkę i działa osłonowo na drogi oddechowe. Napar z lipy działa napotnie i moczopędnie. Dlatego dobrze oczyszcza organizm z toksyn. Dzięki swoim przeciwzapalnym właściwościom taki napar zalecany jest do płukania w stanach zapalnych jamy ustnej i gardła. Lipa wykazuje też właściwości przeciwskurczowe, żółciotwórcze oraz przeciwbólowe. Napar z lipy można też stosować zewnętrznie na podrażnienia. Napar z kwiatu lipy polecany jest osobom pracującym umysłowo, ponieważ dobrze sprawdza się w stanach znużenia, zmęczenia oraz pomaga w zachowaniu koncentracji. Redukuje napięcie i zmęczenie, jest zaliczany do ziół na odporność. Napar redukuje napięcie i zmęczenie, ponadto ma korzystny wpływ na układ pokarmowy, pomaga przy niestrawności i nudnościach. Stosowany zewnętrznie zmniejsza przebarwienia skórne, świąd i stany zapalne skóry oraz tonizuje skórę twarzy i ciała. Podsumowując, po taki zdrowotny napar powinniśmy sięgać często, a zwłaszcza jesienią, gdyż jest to idealne zioło na wzmocnienie odporności. Liść lipy można pić samodzielnie, ale też dobrze sprawdzi się z dodatkiem miodu lub jako dodatek do ulubionej herbaty. Należy jednak uważać ze spożywaną ilością naparu, ponieważ nadmierne jego spożycie może powodować odwodnienie organizmu. Dlatego trzeba pamiętać o wypijaniu odpowiedniej dla danej osoby ilości wody w celu nawodnienia organizmu. Warto pamiętać, że kwiat lipy zwiększa obciążenie serca, dlatego osoby chorujące na takie dolegliwości również nie powinny go pić.
• kraj pochodzenia: Polska
Cena za 1 kg
222,50 zł
Składniki
kwiat lipy 100%
Zalecany sposób parzenia
Wsypujemy 1-1,5 łyżeczki suszu do filtra bądź zaparzacza i zalewamy ok. 200 ml wody o temperaturze 90-95°C (czyli ok. 2 minuty po zagotowaniu). Parzymy ok. 5-10 minut, w zależności jak mocny napar preferujemy, najlepiej pod przykryciem. Następnie oddzielamy susz od naparu. Tak przygotowujemy jedną filiżankę bądź niewielki kubek. Jeśli chcesz przygotować więcej naparu, użyj proporcjonalnie więcej suszu i wody. Smacznego!
Ceramiczny kubek o pojemności 420 ml z zaparzaczem i przykrywką
Nasza strona używa plików Cookies w celu m.in. zapewnienia prawidłowego działania sklepu, prowadzenia statystyk, dostosowania strony do preferencji użytkownika oraz dbałości o jego doświadczenia. Możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików Cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce prywatności