Yerba mate – co warto wiedzieć na początek

Szukasz dodatkowego pobudzenia i doładowania, bo sądzisz, że sama kawa już nie wystarcza? Może chcesz znaleźć jej zamiennik? Albo po prostu słyszałeś o pozytywnym wpływie yerby na organizm i masz ochotę sprawdzić jak wpłynie na Twój? Jakiekolwiek są Twoje motywy, to słusznie jest zaczerpnąć podstawowych informacji zanim przystąpisz do działania.

Yerba Mate to suszone liście i łodyżki rośliny zwanej ostrokrzewem paragwajskim występującym w Ameryce Południowej. Tam też jest najbardziej popularnym z napoi, gdyż historia picia mate sięga aż czasów prekolumbijskich i jest kultywowana po dzień dzisiejszy.

Zawartość kofeiny

Ostrokrzew paragwajski, a w szczególności jego liście, są bogate w substancję stymulującą i pobudzającą, czyli kofeinę. Analogicznie do źródła, została ona nazwana mateiną i działa podobnie do jej kawowej odpowiedniczki. Zawartość kofeiny w filiżance czarnej kawy może się wahać między około 70, a 130 mg, podczas gdy zawartość tej substancji w yerbowym naparze, o tej samej pojemności, wynosi od 14 do 25 mg, w zależności od czasu parzenia. Jak można zauważyć, kawa w tym starciu wygrywa, ale jednoczenie powoduje szybki wzrost ciśnienia, gdyż nasz organizm doznaje niemałego, kofeinowego „szoku”. Wyrzut energii jest jednorazowy i nie tak długotrwały. Mate natomiast uwalnia kofeinę powoli, więc nie dostaniemy przysłowiowego „zastrzyku” energii, ale za to będziemy czuć się ożywieni, rozentuzjazmowani i skoncentrowani przez dłuższy czas. Z racji tego, że susz jest wydajny i zalewa się go nawet kilka razy, yerba mate można konsumować małymi porcjami nawet przez cały dzień.

Bombilla i matero to typowe akcesoria wykorzystywane do picia yerba mate. Warto się w nie zaopatrzyć.

Parzenie i sprzęt do przyrządzania

Specjalne naczynie do przygotowywania yerby, zwane matero, jest dostępne w różnych wersjach i wykonane z różnych materiałów. Bardzo popularne na rynku są matera ceramiczne, metalowe, drewniane oraz wykonane z tykwy, czyli pierwowzoru naczynia do picia mate. Większość kształtem właśnie tykwę przypomina, jest szersze u dołu i zwężane u góry. Taka forma naczynia ułatwia odpowiednie ułożenie suszu przed zalaniem wodą. Proces ten może wyglądać następująco: W zależności od preferencji smakowych i energetycznych naczynie należy wypełnić suszem od 1/4 do ¾ jego objętości. Im więcej suszu tym napar będzie mocniejszy i w smaku bardziej gorzki. Żeby tak zwany miał, czy pył w suszu ułożył się na spodzie, pod drobnymi listkami trzeba zakryć otwór naczynia ręką i obrócić je do góry nogami, lekko potrząsnąć i z powrotem odwrócić. Następnie przechylić pod kątem około 45 stopni i w miejsce między suszem a ścianką naczynia, włożyć bombillę. I oto kolejny yerbowy gadżet, czyli rurka do picia z sitkiem, które zabezpiecza przed fusami. Bombille są przeważnie metalowe, ale można natrafić także na drewniane czy bambusowe. Do naczynia w miejscu wspomnianej wcześniej szczeliny, w którą wkładamy bombillę, wlewamy wodę. Jej odpowiednia temperatura to około 70-80 stopni Celsjusza. Nie należy ruszać i mieszać zaparzonej yerba mate bombillą by jej nie zatkać i by drobinki suszu nie dostały się do naparu.

Tyle z tradycyjnego parzenia, jednak niech sprzęt Cię nie ogranicza. Mate można zaparzyć również za pomocą sitka, filtrów, a nawet w dzbanku. Napar będzie oczywiście nieco łagodniejszy, ale jeśli dopiero zaczynasz z mate, to właśnie taki sposób jej przygotowania może być idealnym rozwiązaniem. Nie porazi Cię wtedy intensywność smaku yerby zaparzonej w klasyczny sposób.

Wpływ na ciało i umysł

Prozdrowotne właściwości yerby są niezaprzeczalną częścią jej coraz większego sukcesu na świecie. Przede wszystkim nie wypłukuje z naszych organizmów wartościowych składników, a wręcz przeciwnie, dostarcza nam szereg witamin i minerałów.

Witaminy: Yerba mate zawiera witaminę C, niezwykle ważną dla naszej odporności i w zwalczaniu infekcji oraz witaminę E, która zapobiega uszkodzeniom komórek oraz poprawia kondycję skóry. Jest bogata również w szereg witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B7 i B9), które m.in. pozytywnie wpływają na układ nerwowy i wspomagają skupienie i koncentrację.

Minerały: Mate charakteryzuje się dużą zawartością mikro i makroelementów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego ciała i umysłu takich jak: żelazo, cynk, magnez, potas, wapń, fosfor, sód.

Polifenole: związki o działaniu antyoksydacyjnym, które wspomagają m.in. odporność, działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, ponadto oczyszczają i obniżają ciśnienie krwi.
Yerba mate to naturalne źródło witamin, minerałów i polifenoli, dzięki którym poczujesz ogromną siłę.

Yerbowe kompozycje

Dla niewprawionych smakoszy yerba mate może uchodzić za zbyt mocną i gorzką, zwłaszcza przy pierwszym spotkaniu. Jednak susz ostrokrzewu można komponować z ziołami, przyprawami i owocami. Na rynku jest dostępnych mnóstwo aromatycznych mieszanek, które będą idealnym wyborem dla początkujących konsumentów mate. Niektóre z nich zawierają także inne składniki poprawiające koncentrację i dodające energii takie jak guarana, czy żeń-szeń. Z komponowaniem mate i dodatków możesz eksperymentować również w domu i tworzyć własne, ulubione połączenia. W jakiej formie byś jej nie pił_a, to na pewno dostarczy Ci potrzebnych składników, wprowadzi w dobry nastrój i przeniesie Cię myślami w odległe rejony Ameryki Południowej.

Data publikacji:

26.07.2021