13 - KENYA TINDERET GFOP - herbata czarna - 100g

30,90 zł
Kenijska herbata z charakterem! 

• klasyczna czarna herbata o delikatnie pikantnym smaku i słodkawym aromacie

• herbatę pakujemy w praktyczną torebkę z wygodnym zamknięciem, dzięki czemu zachowa swój smak i aromat na dłużej

Wysyłka w 1-2 w dni robocze

Darmowa dostawa od 49 zł

Ilość suszu
1 łyżeczka / 200 ml
Temperatura wody
95°C
Czas parzenia
3 min
Pora dnia
dzień

Co wyróżnia herbatę Kenya Tinderet GFOP?


Kenya Tinderet GFOP to napar z charakterem! Wyraźnie jest w niej wyczuwalny pikantny smak, typowy, słodkawy aromat i ożywcza nuta cytryny. Herbata jest uprawiana w hrabstwie Nandi, na wzgórzu Tinderet. Uprawy znajdują się na wysokości od 1500 do 2000 metrów n.p.m. Krzewy herbaciane mają tu idealne warunki do rozwoju – gleba wulkaniczna, wysokie położenie terenu, umiarkowane opady i łagodne temperatury sprawiają, że Kenya Tinderet GFOP jest czymś, czego po prostu trzeba spróbować. Chociaż zbiory herbaty trwają cały rok, najwyższą jakość mają liście zbierane poza porą monsunową – na przełomie stycznia i lutego oraz lipca i sierpnia.

Mieszanka GFOP (Golden Flowery Orange Pekoe) określa wygląd rośliny – spiczaste liście z elementami złotych pąków nadają naparowi niecodzienny, złotawy odcień. GFOP świadczy też o najwyższej jakości liści, starannie wyselekcjonowanych i zebranych.

Pikantny aromat herbaty to potężna dawka energii – świetnie sprawdzi się na początek intensywnego dnia, rozgrzeje organizm i zachwyci nietypowym aromatem. Esencjonalnym naparem z powodzeniem można zastąpić poranną kawę. Kenijski chai, jak każdą czarną i mocną herbatę, można śmiało połączyć z cukrem i mlekiem. Kenya Tinderet GFOP świetnie będzie współgrała również z korzennymi przyprawami, odrobiną soku z cytryny lub innych, kwaskowatych owoców.

Kenijska herbata jest coraz bardziej popularna – pod kątem produkcji w ostatnich latach wyprzedziła nawet Sri Lankę, stając się największym afrykańskim eksporterem. Wszystko zaczęło się w 1904 roku, kiedy nasiona herbaty po raz pierwszy przybyły do Wschodniej Afryki. Ponad 50 lat później powstał Tea Research Institute of East Africa (TRIEA), dzięki któremu zaczęto przykładać niezwykłą staranność do powstania nowych, szlachetnych szczepów i odmian krzewów herbacianych. W ostatnich latach w kenijskich uprawach powstała nawet fioletowa herbata, zawierająca pigmenty leśnych owoców.


• kraj pochodzenia: Kenia

Cena za 1 kg

309,90 zł

Składniki

herbata czarna 100%

Wartość odżywcza w 100 g

---

Zalecany sposób parzenia

Wsypujemy 1 łyżeczkę suszu do filtra bądź zaparzacza i zalewamy ok. 200 ml wody o temperaturze 95°C (zaraz po zagotowaniu). Parzymy ok. 3 minuty, najlepiej pod przykryciem. Następnie oddzielamy susz od naparu. Tak przygotowujemy jedną filiżankę bądź niewielki kubek. Jeśli chcesz przygotować więcej naparu, użyj proporcjonalnie więcej suszu i wody. Smacznego!

13 Kenya Tinderet GFOP

Tak samo, jak zróżnicowana jest kenijska herbata, różnorodna jest ludność tego kraju. Jednym z trzech najważniejszych plemion jest Kalendżin – obejmuje ono 13 procent ludności kraju. Z tej grupy pochodzi większość kenijskich biegaczy długodystansowych, m.in. pięciokrotny mistrz świata w biegach przełajowych – Paul Tergat.

Opinie klientów (0)

Polecamy również

17 - DARJEELING FIRST FLUSH - herbata czarna - 50g

Klasyczna czarna herbata z pierwszych zbiorów w sezonie

19 - ENGLISH BREAKFAST - herbata czarna - 50g

Kompozycja czarnych herbat Assam Dekorai i Ceylon

Filtry papierowe XS - 100 sztuk

Wygodne torebki do parzenia herbaty w sam raz na jeden kubek

6 - NEPAL MALOOM FTGFOPI - herbata czarna - 50g

Klasyczna czarna herbata o głębokim, szlachetnym smaku