26 - CHINA GUNPOWDER SUPER - zimowa herbata zielona - 50g
Wysyłka w 24h
Darmowa dostawa od 49 zł
Puszka GRATIS od 89 zł
Co wyróżnia herbatę China Gunpowder Super?
Anhui to jedno z piękniejszych miejsc w Chinach. Prowincja znajduje się w dorzeczu Jangcy i Żółtej Rzeki. Krzewy herbaty rosną tutaj w sąsiedztwie żółtych gór Huangshan, które słyną z przepięknych wschodów słońca. To też jedno z niewielu miejsc, gdzie ze szczytu można obserwować zalegające niżej chmury. Nie bez powodu masyw wpisano na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Dla miłośnika herbat nie krajobrazy są tutaj najważniejsze – prowincja Anhui to ojczyzna naparów, zaliczanych do Wielkich Dziesięciu Herbat Chińskich. Stąd też wywodzi się China Gunpowder Super – zielona, klasyczna chińska herbata. Listki tej niecodziennej kompozycji są ręcznie zbierane i zwijane. Małe kuleczki przypominają wyglądem proch strzelniczy – stąd nazwa Gunpowder. „Perłowa” herbata (jak określa się ją w Chinach) jest naparem o dużej wyrazistości, dość cierpkim smaku i gorzkim aromacie. Wyczuwalne są w nim trawiaste, nieco dymne nuty – po chwili degustacji można też odnaleźć tam świeżość, kojarzącą się z ziołowym, miętowym naparem. Warto dać sobie chwilę, by móc docenić głębię tej kompozycji. Jest się nad czym pochylić – początki China Gunpowder Super sięgają czasów panowania dynastii Tang (618-907).
Do dzisiaj Gunpowder z powodzeniem gości w kubkach i filiżankach na całym świecie. Poleca się spożywanie jej o poranku, maksymalnie do wczesnego popołudnia (posiada wysoką zawartość teiny, która może utrudniać zasypianie). Według chińskich mnichów, ten słomkowo-zielony napar genialnie oczyszcza umysł, dodaje energii i przygotowuje na intensywny dzień. Jeśli chcesz sprawdzić, czy mieli rację – zdecyduj się na herbatę zieloną klasyczną China Gunpowder Super.
• kraj pochodzenia: Chiny
Cena za 1 kg
158,00 zł
Składniki
herbata zielona Gunpowder 100%
Wartość odżywcza w 100 g
---Zalecany sposób parzenia
Wsypujemy 1 łyżeczkę suszu do filtra bądź zaparzacza i zalewamy ok. 200 ml wody o temperaturze 80°C (czyli ok. 5 minut po zagotowaniu). Parzymy ok. 1-3 minuty, w zależności jak mocny napar preferujemy, najlepiej pod przykryciem. Następnie oddzielamy susz od naparu. Tak przygotowujemy jedną filiżankę bądź niewielki kubek. Jeśli chcesz przygotować więcej naparu, użyj proporcjonalnie więcej suszu i wody. Smacznego!