27 - PALERMO - herbata czarna - 100g
Wysyłka w 24h
Darmowa dostawa od 49 zł
Puszka GRATIS od 89 zł
Co wyróżnia herbatę Palermo?
„Kto nie widział Sycylii, ten nie rozumie Włoch, tu bowiem jest klucz do wszystkiego” – powiedział kiedyś Goethe. Żeby zrozumieć ją jeszcze bardziej, trzeba udać się do stolicy tej włoskiej krainy. A tam? Kulturalne „na bogato”! Rzymski, bizantyjski, romański, gotycki, renesansowy i barokowy miszmasz. Mimo to, wszystko świetnie się łączy i komponuje, tak samo jak w herbacie czarnej z dodatkami Palermo.
Co znajdziemy w składzie? Herbatę czarną Ceylon High Grown OP – jedną z najlepszych ze Sri Lanki. Do tego – jabłko puffing, malina liofilizowana, płatki róży, bławatek, bławatek różowy i nagietek.
Maliny od dawna są stosowane w celu zwalczania gorączki, w przebiegu wirusowych i bakteryjnych chorób. Spożywanie naparów przygotowanych na bazie różanych płatków poprawia odporność organizmu i pomaga walczyć z ogólnym osłabieniem. Płatki róży są też skuteczne w walce z przeziębieniami i grypą. Susz różany wspaniale pachnie i może być używany jako naturalny odświeżacz powietrza, a także jako doskonały dodatek do kąpieli relaksacyjnych. Najczęściej służy jednak do przyrządzania napojów. Napar z płatków roży posiada łagodny zapach i nieco kwaskowy smak, który zawdzięcza obecności witaminy C. Oprócz tego róża zaopatrzy nasz organizm w witaminę K, E i P, a także garbniki, wapń, magnez czy żelazo. Nagietek to zioło o działaniu przeciwzapalnym i bakteriobójczym, dzięki czemu niszczy drobnoustroje, które mogą sprzyjać stanom zapalnym śluzówki i owrzodzeniom żołądka. Ponadto działa ochronnie na śluzówkę żołądka i jelit, a dodatkowo jeszcze pobudza procesy regeneracyjne. A jabłko puffing? To inaczej owoc suszony dzięki metodzie, która sprawia, że nie traci on zapachu, smaku ani wartości odżywczych.
• kraj pochodzenia: Sri Lanka
Cena za 1 kg
209,00 zł
Składniki
herbata czarna Ceylon High Grown OP, jabłko puffing, malina liofilizowana, róża płatki, bławatek, bławatek różowy, nagietek, aromat
Wartość odżywcza w 100 g
wartość energetyczna 168,0 kJ / 40,0 kcal, tłuszcz 0,0 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,0 g), węglowodany 8,3 g (w tym cukry 7,3 g), błonnik 0,6 g, białko 0,0 g, sól 0,0 g, sód 0,0 g
Zalecany sposób parzenia
Wsypujemy 1 łyżeczkę suszu do filtra bądź zaparzacza i zalewamy ok. 200 ml wody o temperaturze 95°C (zaraz po zagotowaniu). Parzymy ok. 3 minuty, najlepiej pod przykryciem. Następnie oddzielamy susz od naparu. Tak przygotowujemy jedną filiżankę bądź niewielki kubek. Jeśli chcesz przygotować więcej naparu, użyj proporcjonalnie więcej suszu i wody. Smacznego!